Honden en katten in Nederland worden te dik!

Veel Nederlanders verwennen hun kat of hond. Als ze zelf op de bank zitten met een stuk kaas, krijgt hun dier ook wat van dat lekkers. Maar een blokje kaas levert voor een kat net zoveel calorieën als vier repen chocola voor een mens.

Volgens NRC Handelsblad nemen huisdieren de leefstijl van hun baasjes over. Te veel eten en te weinig bewegen leidt uiteindelijk tot hetzelfde probleem: overgewicht. 30 tot 50 procent van de Nederlandse honden en katten is te zwaar. Dat komt voornamelijk omdat de hond te veel snoept en de kat te weinig beweegt.

Wetenschappelijk onderzoek, schrijft de NRC, heeft recent aangetoond dat honden steeds dikker worden naarmate ze langer bij een eigenaar met overgewicht wonen. Belangrijke factor is de hoeveelheid lichaamsbeweging die eigenaar en hond krijgen. Honden die veel uitgelaten worden zijn niet dik, en hun baasje ook niet.

Voor katten gaat die stelling niet op. Katten bepalen hun eigen ritme. Ze lopen zelf in en uit het huis en zwerven 's nachts buiten rond. Toch worden ook katten steeds dikker omdat ze vaker binnen zitten dan vroeger, terwijl een kat hoort te jagen. Op drie hoog kan de kat zijn natuurlijke gedrag niet kwijt. Soms gaan ze van de stress veel eten, terwijl de dieren ook nog eens minder bewegen.

Wie een te vette hond heeft doet er dus goed aan meer blokjes om te lopen. Wie een te mollige kat heeft moet de hoeveelheid voeding aanpassen. Anders liggen suikerziekte en hart-en vaatziekten op de loer.

Bron: NRC Handelsblad.

Op March 14, 2011