Huisdieren voorspellen aardbevingen en tsunami's

Er zijn veel verschillende meningen over, maar volgens natuurbeschermers is het duidelijk: wilde dieren, maar ook huisdieren, hebben een zesde zintuig waardoor ze aanvoelen dat er een ramp aankomt. De tsunami die Zuidoost-Azië trof zijn veel dieren naar de binnenlanden getrokken voor veiligheid. Ook tijdens de aardbeving in San Francisco in 1989 en recentelijk in Japan zijn voorbeelden van dieren die de ramp voelden aankomen.

BOOT

Zo meldde de BBC vorig jaar tijdens de aardbeving in het Italiaanse L’Aquila dat alle padden hun broedplaats bij de stad verlieten om een veilige plek op te zoeken. Een Thaise vrouw wist te vertellen dat vlak voor de ramp op kerstavond de vogels ophielden met geluid maken. Hierop waarschuwde zij haar dorpsgenoten en bracht hen in veiligheid op een heuvel. In 1939 weigerden meerdere St. Bernardshonden een uur voor een lawine in Zwitserland hun dagelijkse wandeling te doen.

Geen nieuw verschijnsel

In het oude Griekenland waren in 373 voor Christus al verhalen over ratten en duizendpoten die veilige plaatsen opzochten voordat er een

verwoestende aardbeving op komst was.

HONDe

Vlak voor de zware aardbeving in 1960 in Marokko, waarbij 15.000 mensen werden gedood, was te zien dat een heel gebied met dieren leegstroomde.

Wetenschappers

Wetenschappers zijn verdeeld over de stelling. Er zijn wetenschappers die stellen dat dieren gevoelig zijn voor elektromagnetische signalen met een lage frequentie, en er dus geen sprake is van een zesde zintuig. Ook is er een geoloog, Jim Berkland, die data van weggelopen huisdieren gebruikt om aardbevingen te voorspellen. Tot nu toe zijn 75% van zijn voorspellingen juist geweest.

Er zijn veel mensen die bij de conclusie dat dieren een zesde zintuig hebben vraagtekens zetten. Het is namelijk nooit bewezen, omdat er nooit een studie naar gedaan is. Onderzoek doen is lastig, omdat het niet in laboratorium na valt te doen. Over een ding zijn ze het wel eens: dieren voelen rampen als aardbevingen en tsunami’s aankomen. De oorzaak zal voorlopig nog onbekend blijven.

Op March 28, 2011