Artikel afbeelding

Feestelijke dagen met uw huisdier!

Vuurwerkangst natuurlijk:

In november begint meestal al het harde knallen van vuurwerk. Voor veel dieren is dit heel angstig. Voorkomen is beter dan genezen, maar als uw dier een nare ervaring heeft gehad is het heel erg lastig om met deze angst om te gaan. Dierenarts Deventer heeft daarom een pakket om de stress en angst bij uw huisdier te verminderen. Dit pakket bestaat uit natuurlijke middelen die u kunt gebruiken. De ervaring leert dat deze middelen in combinatie met elkaar gebruikt het beste resultaat geven.

Puur® Tranquil/ Rust

Puur Tranquil/ rust is een mengsel van mineralen en kruiden. Van deze bestanddelen is bekend dat ze zorgen voor meer rust en ontspanning zonder suf te maken. Minder angst en spanning en meer ondersteuning tijdens training zijn het resultaat, 'de hond wordt beter trainbaar', doordat de aandacht beter bij de baas gehouden wordt.

Start met dit middel begin december of half november indien er veel onrust is.

Phytonics Strezz®

Phytonics Strezz helpt uw dier na een emotioneel- en fysiek trauma, zonder het dier te versuffen. Het product bevat diverse ingrediënten die uw dier tot rust kunnen brengen om zo de (acute) spanning of stress weg te nemen.

Start met dit middel half december

Bloesemremedie Gelukkig Nieuwjaar.

Deze zelf gemaakte remedie is een combinatie van bloesems gemaakt door een collega met een uitgebreide ervaring in het prepareren bloesem therapie. Van deze bijzondere combinatie is aangetoond dat het nuttig kan zijn voor veel dieren met angst voor het vuurwerk en festiviteiten rond de feestdagen.

Start met dit middel begin of midden december.

Lavendel olie.

Aangetoond is dat Lavendel etherische olie aromatherapie een kalmerend effect op dieren. Aangezien dieren een veel betere reukzin hebben dan mens heeft men niet veel lavendel olie nodig. Een paar druppels in het water in een aromatherapie kaars of diffuser is vaak voldoende. Om het meest effectief te houden van uw huisdier en de aromatherapie in een kleine rustige omgeving kan gunstig zijn.

Gebruik tijdens stressvolle dagen of gebeurtenissen.

Boekentip: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 2, van Sam Turner en Martine Burgers.

Je krijgt uitleg over wat er allemaal met je hond en pup in een lichaam en -brein gebeurt en welke ontwikkelingsfases een puberlijf doormaakt. Daarnaast wordt uitgebreid stilgestaan bij hondentaal. Je krijgt in woord en beeld uitgelegd hoe een hond met zijn lichaam communiceert. Met jou, met andere honden en met de uitdagingen die jullie onderweg tegenkomen. Ook wordt aandacht besteed aan de voorbereiding op sporten met je hond. Hoe bereid je je hond zo goed mogelijk voor op een sportcarrière en hoe voorkom je blessures?

De oefeningen in het boek sluiten aan bij de lichamelijke en geestelijke mogelijkheden van jouw hond. Belangrijk in deze fase waarin je soms een stapje terug moet zetten, om je hond vervolgens met sprongen vooruit te zien gaan. De oefeningen worden geïllustreerd met duidelijke foto's en praktische tips.

Verdere natuurlijke medicijnen/ behandelingen

Onderstaand nog een lijstje met medicijnen en ondersteuningen die u kunt overwegen.

· Eerste Hulp Remedie van Star Remedies (LET OP: GROOT VERSCHIL MET RESCUE VAN BACH)

· Puur® Nervo (voorheen Nervositeit; evt. als vervanging van phytonics strezz en puur rust te combineren met bloesem remedies).

· Vetra Calmasure™ (evt. als vervanging van Puur® Rust)

· Matatabi stokjes (voor katten)

· Thundershirt: geeft een constante druk rond de borstkas (inbakering idee) wat een kalmerend effect geeft aan de hond.

· CD met vuurwerk geluiden

· Telizen™ - L-theanine

· Zylkene® - Dit voedings supplement bevat alpha-casozepine (op basis van melkeiwit) en zorgt voor een ontspannen gevoel zonder dat je dier suf wordt

Do’s and Dont’s met de jaarwisseling

Do’s

· Leer de stresssignalen herkennen van uw hond of kat. Bv via een boek of een gedragstherapeut. En voorkom dat ze hierin terecht komen.

· Herken stresssignalen zoals, hijgen, verwijde pupillen, afschudden van adrenaline, zwetende poten, trillen, ogen draaien weg, oogwit is te zien, blaffen.

· Volg een workshop wij adviseren: http://www.goedbeterbeest.nl/, TTOUCH EN HERSENWERK BIJ VUURWERKANGST . in 2016 op 1 en 10 december in Apeldoorn.

· Leer uw hond en kat tijdig wennen aan de vuurwerk geluiden. Er zijn diverse vuurwerk cd’s te koop. Bouw het volume van de cd in een paar weken op.

· Geef uw hond duidelijke steun als roedelleider (die niet bang is voor vuurwerk..).

· Sluit de gordijnen en laat de lichten aan zodat uw huisdier geen last heeft van de flitsen van het vuurwerk.

· Zorg ervoor dat uw hond en/of kat vrij kan bewegen in huis en zich zo nodig kan verstoppen op hun eigen gekozen favoriete plekje.

· Begeleidt je dier met leuke dingen. Speuren, spelletjes (bv van Nina Ottoson ( snackjes en begin hier ook tijdig mee om het aan te leren). Ons advies is half november.

· Laat uw hond(en) op tijd uit voor 22.00 uur en hou ze aangelijnd.

· Houdt uw kat(ten) de dagen rond de jaarwisseling binnen.

· Zorg dat uw huisdier een penning draagt en/of gechipt is. Ondanks alle goede maatregelen kan er altijd iets onverwachts gebeuren en mocht uw huisdier wegvluchten zorgt een penning of chip ervoor dat jullie sneller herenigt kunnen worden.

Dont’s

· Wij zijn geen voorstander van versuffende medicatie, maar soms is dit noodzakelijk. Over leg met de dierenarts welk middel u het beste kan gebruiken voor uw dier. Vaak is het aan te raden dit op een rustig moment te proberen om te weten hoe uw dier hierop reageert. Zo bent u beter voorbereid op wat u en uw dieren kunnen verwachten als u het toch moet geven.

· Geef uw dier ook geen alcohol zoals advocaat. Dit is schadelijk voor uw dier.

· Wanneer uw huisdier schrikt van harde knallen is het niet verstandig uw huisdier overdreven te troosten, dit versterkt de angst. Uit lichamelijk contact kan uw huisdier wel steun halen, dus kruip samen lekker op de bank. Ook negeren is uit den boze. U kan een gedragstherapeut inschakelen voor advies op maat.

· Straf uw dier niet voor zijn/haar gedrag.

· Laat uw huisdier niet alleen thuis met de jaarwisseling.

Op December 16, 2016