Artikelen

Cavia

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze nog steeds in het wild voorkomen. De Inca’s hielden vroeger al cavia’s als huisdieren. Ze fokten de cavia’s voor het vlees, de huis en het bont. Vanaf 1680 werden in Nederland cavia’s gefokt en doorverkocht als curiosa aan Frankrijk en Engeland. Na de Tweede Wereldoorlog werden cavia’s, net als konijnen, echt populaire huisdieren.

 

cavia

Cavia's zijn leuke huisdieren om te zien en ze worden dan ook in bijna alle dierenwinkels verkocht. De cavia is een klein knaagdier, met korte pootjes en bijna haarloze oortjes.  Ze hebben geen staart, maar wel een aantal staartwervels. Na de Tweede Wereldoorlog werden cavia’s, net als konijnen, echt populaire huisdieren.

 

Verzorging

Om de cavia's goed te verzorgen  heb je een ruime kooit nodig en genoeg voer en vers water. Ook is het belangrijk dat de cavia een plek heeft om te slapen, bijvoorbeeld onder een afdakje of in een huisje. cavia2Cavia's zijn groepsdieren, dus het is beter als cavia's samen worden gehouden met een soortgenootje. Cavia's kunnen niet met konijnen in een hok worden gestopt. Konijnen reageren anders op bepaalde impulsen en kunnen cavia's, als ze een schrikreactie hebben en met hun poten gaan schoppen, levensgevaarlijk verwonden.

 

Gezonde cavia's
Een gezonde cavia eet goed, drinkt goed en beweegt veel. Het is echter bij cavia's lastig te zien of een cavia echt gezond is, of niet. Cavia's zijn namelijk prooidieren. Bij het tonen van zwakte worden ze een heel makkelijke

cavia3

prooi, dus laten ze dit meestal niet zien. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo kun je redelijk makkelijk horen of cavia pijn heeft of niet, door de piepjes die ze maken. Mocht een cavia wel echt duidelijk ziek zijn, dan kunt u het beste meteen naar de dierenarts gaan.


Zieke cavia's
Een duidelijk zichtbaar zieke cavia is een hele zieke cavia. Een zieke cavia kunt u herkennen aan diarree, bloed, kwijl, afscheiding, hoesten, niet willen of kunnen bewegen, afvallen of juist heel erg aankomen. Mocht uw cavia een van bovenstaande symptomen hebben, dan is het aan te raden om zo spoedig mogelijk een dierenarts te raadgplegen.