Artikelen

Hamster

Hamsters zijn heel populaire huisdieren, zeker onder jonge kinderen. Er zijn ruwweg twee soorten hamsters: de Syrische (of goud-)hamsters en dwerghamsters. Goudhamsters zijn een stuk groter dan dwerghamsters en daarmee ook makkelijker vast te houden.

 

hamster

De hamster staat bekend om zijn grote wangen die gebruikt worden voor transport. De wangen kunnen gevuld worden met voedsel en nestmateriaal en kunnen tot 18gram omvatten. Ook kunnen hamsters hun wangen opblazen bij gevaar, hierdoor lijken ze een stuk groter.

 

Verzorging

Voor een goede verzorging hebben goudhamsters en dwerghamsters een ruime kooi nodig met speeltjes, goed eten en vers water. Ook is het belangrijk dat de tanden en nagels

dwerghamster

van de hamster blijven afslijten. Hier hebben ze knaag- en graafmateriaal voor nodig. Mochten nagels en/of tanden van de hamster toch te lang worden dan kunnen deze geknipt worden bij de dierenarts. Doe dit nooit zelf.

 

Gezonde hamsters
Een gezonde hamster heeft een mooie, glimmende vacht en schone ogen. Daarnaast gedraagt hij zich levendig en eet en drinkt normaal. De ademhaling van een gezonde hamster is rustig en regelmatig. Ook zijn de nagels van een hamster2gezonde hamster niet te lang en zitten er geen barsten in.


Zieke hamsters
Veelvoorkomende ziektes bij hamsters zijn natstaart, LCM en wangverstoppingen. Natstaart is een besmettelijke, vaak dodelijke, ziekte waarbij de hamster lusteloos wordt en last krijg van diarree. Ga bij de eerste tekenen van natstaart meteen naar de dierenarts.


LCM is een vorm van hersenvliesontsteking die alleen voorkomt bij jonge goudhamsters. De ziekte is niet dodelijk en gaat na een week of vier weer over. Hamsters ouders dan 5 maanden kunnen geen LCM meer krijgen.

 

Wangverstoppingen komen vaak voor bij zowel goud- als dwerghamsters en wordt meestal veroorzaakt door verkeerd voedsel. Een hamster wiens wangen verstopt zitten moet altijd naar een dierenarts gebracht worden.