Artikelen

Konijn

Het konijn is sinds de tweede wereldoorlog een populair huisdier, maar werd al vanaf de Romeinse Tijd bij mensen gehouden. Eerst voor de zachte vacht en het vlees, later ook voor gezelschap. Konijnen zijn groepsdieren en zitten het liefst met een soortgenootje samen. Er zijn veel verschillende konijnenrassen die van elkaar verschillen in grootte en in kleuren.

 

konijn

De meest populaire konijnenrassen zijn de Hollander en het dwergkonijn. Helaas worden in veel dierenwinkels normale 'kleine' konijnen verkocht als dwergkonijnen. Vooral voor kinderen zijn konijnen leuk. Konijnen zijn relatief rustig, knuffelbaar en leuk om naar te kijken. Toch zijn er een aantal dingen om op te letten voor u een konijn gaat kopen.


Verzorging van uw konijn

Voor een goede verzorging hebben konijnen een ruime kooi nodig met goed eten en vers water. Daarnaast is het belangrijk dat het konijn veel ruimte heeft om te bewegen. Ook is het belangrijk dat de tanden en nagels van de konijn

konijn2

blijven afslijten. Hier hebben ze knaag- en graafmateriaal voor nodig. Mochten nagels en/of tanden van de konijn toch te lang worden dan kunnen deze geknipt worden. Voor de nagels zijn speciale knipschaartjes te koop in de dierenwinkel. Bij gebitsproblemen, of als u niet zeker weet hoe u de nagels moet knippen, kunt u het best een dierenarts raadplegen.

 

Gezonde konijnen

Een gezond konijn ziet er levendig uit en eet en drinkt normaal. Ook heeft hij geen diaree of plakpoepjes.

 

konijn3

Zieke konijnen

Een konijn is zeer kwetsbaar voor ziektes en het is dan ook belangrijk hier op te letten. De gevaarlijkste ziekten zijn VHS en Myxomatose, deze ziekten hebben altijd een dodelijke afloop. Uw konijn kan hier tegen worden ingeënt. Dit moet twee keer in het jaar gebeuren voor volledige

bescherming.

 

Andere veel voorkomende problemen zijn abcessen (bij het gebit), gebitsproblemen, diarree, kaalheid, schimmel en overgewicht. Overal overgewicht bij konijnen komt veel voor. De meeste konijnen die als huisdier worden gehouden krijgen te veel eten en bewegen te weinig.