Artikelen

Geit

De geit is een zoogdier dat behoort tot de evenhoevigen. Het woord geit is waarschijnlijk verwant met Latijn hædus 'jonge geit'. Het dier is al vele millennia gedomesticeerd en speelt al lang een belangrijke rol binnen de veeteelt. Behalve de gedomesticeerde geit, is er ook de wilde geit.

 

geit

Als huisdier is de geit door de mens in alle werelddelen ingevoerd, behalve op de poolgebieden. Wereldwijd zouden er ongeveer 450 miljoen geiten zijn, verdeeld over een tweehonderdtal verschillende rassen. In hun oorspronkelijke, droge leefgebieden werden ze hoofdzakelijk gehouden voor het vlees en de huiden.

 

Producten en goederen
Producten en goederen die van de geit afkomen zijn geitenmelk, geitenkaas, geitenwol, geitenvlees, de djembe en de doedelzak. Geitenmelk en geitenkaas geit2hebben dezelfde eiwitwaarden als koeienmelk en kaas van koeienmelk, er zit echter geen lactose in. Dit is erg handig voor mensen met een koemelkallergie.

 

Ziektes
Bekende geitenziektes zijn scrapie (schraapziekte, komt momenteel vooral voor bij schapen en minder bij geiten), CAE (een besmettelijke hersens- en gewrichtsaandoening)en CL (de bultenziekte, een chronische aandoening van de lymfklieren).