Artikelen

Schaap

Het schaap dat door mensen wordt gehouden stamt af van de wilde schapen. Deze wilde schapen bestaan nog steeds, voorbeeld hiervan is het dikhoornschaap. Voorouders van alle hedendaagse schapenrassen is waarschijnlijk de moeflon geweest. Alle schapenrassen zijn kuddedieren.

 

schaapSchapen zijn, net als geiten, een van de eerste dieren geweest die door mensen werden gehouden. Al vanaf de vijfde eeuw voor Christus werden in Nederland schapen gehouden. Een schaapsherder liep dan met zijn kudde rond om overbegrazing te voorkomen. Het houden van schapen in een afgezette weide werd pas vanaf de late Middeleeuwen gedaan.

 

Producten en goederen

 Schapen worden voornamelijk gehouden voor hun wol. Ook voor melk en voor het lamsvlees worden schapen wel gehouden. De schapenmaag worden in traditionele gerechten, zoals tripes en haggis, nog wel gebruikt. Ookschaap2 zie je vaak schapen op de dijk staan. Hier trappen ze met hun poten de grond vast en met hun bek voorkomen ze dat er struiken en bomen gaan groeien die de dijk kunnen beschadigen.

 

Ziektes

De bekendste schapenziektes zijn scrapie en de zwoegerziekte. Beide ziektes zijn niet te genezen.