Artikelen

Varken

Het gedomesticeerde varken stamt af van het wilde zijn en wordt al 5000 jaar door mensen gehouden. In Nederland leven ruim 20 miljoen varkens. Naast varkens als landbouwdieren worden (mini-)varkens ook steeds vaker als huisdier gehouden.

 

varken

Een vrouwtjesvarken wordt een zeug genoemd en een mannetjesvarken een beer. Beren staan bekend om de stank die het vlees verspreid van niet-gecastreerde varkens. Een jong varkentje wordt een big genoemd. Zeugen kunnen per worp tot wel 20 biggen krijgen.

 

Producten en goederen

Het varken wordt voornamelijk gehouden voor zijn vlees.  Als een varken zes maanden oud is, is het rijp voor de slacht. Varkens die niet geslacht worden kunnen 12 tot 13 jaar oud worden. Bijna alle delen van het varken varken2kunnen door mensen gegeten worden. Naast het vlees wordt ook het haar van de varken vaak gebruikt. Dit wordt onder andere verwerkt in bezems, penselen en scheerkwasten.

 

Ziektes

Bekende ziektes bij varkens zijn de wegkwijnziekte en de varkenspest. Beide zijn dodelijk voor varkens. Een ander bekend fenomeen is het staartbijten. Dit komt veel voor bij varkens die zich niet goed voelen of in slechte omstandigheden worden gehouden. Ze gaan dan uit verveling in de staart van andere biggen of varkens bijten.