Artikelen

Kat

De kat, of huiskat, is een veelvoorkomend huisdier in veel landen. De levensduur van een kat is ongeveer 14 tot 16 jaar. De kat heeft al zeer lang een belangrijke plaats in onze cultuur, bijvoorbeeld in de Germaanse mythologie. Freya, de godin van de vruchtbaarheid en de liefde en schoonheid, liet zich door de wolken rijden op een wagen die werd getrokken door wilde katten.


kat

De eerste melding van een gedomesticeerde kat stamt uit een graf op Cyprus uit het stenen tijdperk. De katten van dit eiland waren per boot meegenomen vanuit Azië. Al veel eerder werden in Azië katten gehouden om bij graanopslagplaatsen de aanwezigheid van muizen en ratten tegen te gaan. De kittens die werden geboren werden naar binnen gebracht en tam gemaakt, op deze manier ontstond de huiskat.

 

Gedrag

Katten zijn echte jaagdieren. Ze kunnen snel korte afstanden afleggen en goed klimmen. Daarnaast houden ze ook erg van luieren. Net als andere katachtigen maken

kat2

ze zichzelf schoon met hun tong. Katten zijn vaak aan het spinnen: een laag zoemend geluid. Het is een manier voor de kat om allerlei gevoelens te uiten, van angst tot tevredenheid.


Gezonde katten

Gezonde katten gedragen zich zoals je van een kat mag verwachten. Als baasje kent u uw kat waarschijnlijk het best en weet u wanneer u een dierenarts in moet schakelen. Katten die ziek zijn of pijn hebben zijn meestal zo in shock dat zij ophouden met eten.

kat3


Zieke katten

Een zieke kat eet niet goed meer en heeft zichtbaar pijn. Ziektes die katten kunnen oplopen zijn hartworm (of andere wormen), oormijt, luizen en teken.  Ook zijn er bepaalde stoffen die voor ons niet giftig zijn, maar voor katten wel. Hierbij moet u denken aan alcohol, chocolade, dennenolie, lelies, Macadamianoten, tabak en paracetamol. Mocht u het vermoeden hebben dat uw kat een van deze stoffen heeft binnengekregen, dan is het belangrijk om direct een dierenarts in te schakelen.