Artikelen

Paard

Paarden zijn al vele jaren als gedomesticeerd dier in de omgeving van de mens te vinden. Vroeger werden paarden vooral gebruikt als werkdieren, op het land of in de stad. Tegenwoordig zijn er veel mensen die paarden voor hun plezier of voor de sport hebben.

 

paard

De geschiedenis van het paard begint zo’n 50 miljoen jaar geleden in Amerika. In de loop van de tijd is het paard behoorlijk veranderd. Zo is het aantal tenen verminderd en is het gebit en de grootte van het paard veranderd.  Door het fokken van paarden door de mens is de evolutie in een stroomversnelling gegaan. Inmiddels zijn er veel verschillende rassen met allen hun eigen specifieke kenmerken.

 

Verzorging

Het aanschaffen en houden van een paard vereist nogal wat kennis, ervaring en tijd. paard2Een paard moet de ruimte

hebben in de stal en in de wei en het liefst niet alleen staan. Ook andere dieren kunnen goed gezelschap zijn voor een paard. Er is veel tijd nodig om een paard goed te verzorgen. Ze moeten geborsteld en gekamd worden, de hoeven moet worden bijgehouden. Ook de stal moet uitgemest worden

 

Gezonde paarden

Het is belangrijk goed vertrouwd te zijn met je paard zodat je de eerste tekenen van ziekte direct herkend. Op deze

paard3

manier kan bij een ernstige ziekte op tijd een dierenarts ingeschakeld worden. Een gezond paard heeft een schone neus, is alert, reageert op zijn omgeving en heeft heldere ogen.

 

Zieke paarden

Een ziek paard houdt zijn hoofd naar beneden, heeft koude oren en reageert anders dan normaal. Het is dan ook belangrijk om uw paard goed te kennen. Schakel bij problemen altijd een dierenarts in. Een aantal veelvoorkomende problemen zijn gebitsproblemen, hoesten, staart- en maneneczeem, worminfecties, peesblessures en hoefzweren.