Artikelen

Kanarie

Al vele jaren is de kanarie een zeer geliefd huisdier en wordt al sinds 1580 als zodanig gehouden. Oorspronklijk komt de kanarie van de Canarische Eilanden, waar hij dan ook zijn naam aan ontleed. Op deze eilanden komen kanaries nog altijd in het wild voor. Een kanarievrouwtje wordt een popje genoemd en kan per nest 3 tot 5 eieren leggen. Kanaries staan bekend om hun zangkunsten, toch is het over het algemeen alleen het mannetje dat zingt.

 

Kanaries werden vroeger door mijnwerkers gebruikt om te controleren of er geen giftige stoffen in de mijn voorkwamen. Een kanarie kan slechts hele kleine hoeveelheden van giftige stoffen verdragen. Zodra de kanarie overleed was het voor de mijnwerkers teken om zo snel mogelijk weer naar buiten te gaan. Zonder de kanaries in de mijn zouden er veel meer slachtsoffers zijn gevallen. Tegenwoordig worden kanaries vooral gehouden voor de show en als huisdier.

 

Verzorging
Een kanarie heeft allereerst een kooi nodig, deze moet minstens de volgende afmetingen hebben: 50cm x 30cm x 40cm. Daarnaast heeft een kanarie vogelvoer nodig (zaden) aangevuld met krachtvoer (eitwitten) en groenvoer. Ook heeft een kanarie vers water nodig, en een waterbadje. Het drinkwater van de kanarie mag niet in een open bakje, omdat de kanarie dit dan als waterbadje gaat gebruiken. U kunt de kooi van de kanarie het beste niet voor een raam (vanwege tocht) of voor een radio/tv zetten.

 

Gezonde kanaries

Een gezonde kanarie heeft schone, heldere oogjes en houdt zijn veren naar binnen. Ook heeft een gezonde kanarie geen uitwerpselen in zijn veren hangen en maakt een opgewekte indruk. Bij het ademhalen hoor je geen gekraak of gepiep

 

Zieke kanaries

Een kanarie die ziek is, zet zijn veren uit, beweegt minder en heeft vaak (maar niet altijd) diarree. Ook kan een zieke kanarie tranende of vieze ogen hebben. Bekende ziektes die voorkomen bij kanaries zijn: