Papegaai
Het woord ‘papegaai’ stamt af van Arabische woord voor deze vogelsoort ‘babagha’. Papegaaien hebben een sterke kromme snavel waarmee ze makkelijk harde zaden en noten kunnen kraken. Papegaaien zijn behendige klimmers, hiervoor gebruiken ze hun tenen en snavel. De vogels zijn vooral beroemd vanwege het imiteren van menselijke geluiden.
Al vanaf de oudheid werden papegaaien in Griekenland gehouden. Hier werden ze ‘bittakos’ genoemd. In deze tijd stond de papegaai symbool voor de babbelzieke redenaar zonder inhoud. Ook werden papegaaien graag meegenomen aan boord van schepen, denk maar aan de afbeeldingen van piraten met een papegaai op hun schouder. Op deze manier is de vogelsoort in allerlei landen geïntroduceerd. Tegenwoordig worden vooral de amazonepapegaaien en de grijze roodstaart als huisdier gehouden.
Verzorging
Papegaaien zijn hele sociale vogels en hebben veel aandacht nodig. Als zij dit niet krijgen kan dit leiden tot neurotisch gedrag, zoals onophoudelijk krijsen en verenplukken. Papegaaien hebben een gevarieerd dieet nodig dat bestaat uit zaden en vruchten, eivoer en vers groente en fruit. Daarnaast moeten ze een grote kooi hebben met de nodige speeltjes en zitstokken.
Gezonde papegaaien
Een gezonde papegaai kun je herkennen aan een goed uitziende, glimmende vacht en heldere ogen. Zij vertonen geen neurotisch gedrag, eten en drinken goed en gedragen zich niet agressief naar hun baasje toe.
Zieke
Bekende papegaaienziektes zijn PBFD (ook bekend als klauw- en veerrot of circo virusinfectie) en de papegaaienziekte. PBFD is te herkennen aan extreem veel uitval van veren, oude bloedingen in de veerschacht en “uitgekauwde” uiteinden. Mocht PBFD zich niet uiten in de veren, dan is zijn de symptomen een stuk lastiger te herkennen. Voor PBFD bestaan op dit moment nog geen medicijnen.
De papegaaienziekte is een infectieziekte die besmettelijk is voor zowel vogels als mensen. De symptomen bij vogels zijn benauwdheid, oogontsteking en diarree. Deze symptomen komen pas na 12 tot 45 dagen tot uiting. De papegaaienziekte is niet te genezen. Raadpleeg bij een zieke papegaai altijd de dierenarts.