Artikelen

Parkiet

Parkieten zijn kleine vogels die lijken op papegaaien maar ze hebben naar verhouding een langere staart. De meest bekende is de grasparkiet, deze komt oorspronkelijk uit Australië. Andere parkieten die als huisdier worden gehouden zijn de halsbandparkiet en de valkparkiet.

 

In Australië wordt de grasparkiet ‘budgerigar’ genoemd. Deze naam is afgeleid van de Aboriginal naam “begerigah”, wat ‘goed voedsel’ betekent. In Europa maken voor het eerst kennis met de grasparkiet als James Cook Australië ontdekt. Vanaf 1850 zijn er grasparkieten in een dierentuin in Antwerpen. Hierdoor groeide de vraag naar de kleine vogeltjes. Omdat de makkelijk te houden en te kweken zijn bleef de prijs dalen en is sindsdien de grasparkiet een populair huisdier geworden.

 

Verzorging
Een parkiet heeft een kooi nodig met horizontale spijltjes, een voerbakje, badje, vers water en speeltjes. Het voer van een parkiet bestaat uit zaden, pellets en vers groenvoer. De kooi van de parkiet staat het best in de woonkamer, uit de tocht en op ooghoogte van de baasjes.

 

Gezonde parkieten
Gezonde parkieten hebben heldere ogen, mooie en schone veren die niet bol staan en geen diaree. Om te voorkomen dat parkieten zich gaan vervelen en aan hun veren gaan trekken kun je speelgoed in de kooi ophangen. Vooral spiegels, schommels en belletjes vinden parkieten erg leuk.

 

Zieke parkieten
Een parkiet zal niet zo gauw laten zien dat hij ziek is. Toch zijn er wel signalen waaraan je kunt herkennen dat je parkiet ziek is. Zo kan de parkiet niet meer of niet goed eten en drinken, hij zit bol, slaapt op twee poten, de vogel slaapt meer en heeft geen interesse in de omgeving. Ook ‘staartwippen’, een kapotte neus en slijmerige ontlasting zijn tekenen van ziekte. Schakel bij ziekte altijd een dierenarts in.