Artikelen

Zebravink

Zebravinken zijn kleine vogeltjes van de vinkenfamilie die oorspronkelijk uit Australië komen. Ze worden vaak gehouden in een volière binnen of in de tuin. Mannelijke zebravinken zijn te herkennen aan hun oranje wangen. Vrouwtjes hebben dit niet. Zebravinken zijn vogels die relatief weinig aandacht nodig hebben.

 

Al voor de 18e eeuw werden de eerste zebravinken in Europa ingevoerd. Ze werden voornamelijk gehouden als gezelschapsdieren. Van origine komt de zebravink uit Australië, waar ze in grote groepen in struiken en bomen leven.

 

Verzorging
Zebravinken kunnen het beste met 3 of meer in een voliere gehouden worden. Ze hebben tropisch vogelvoer nodig en groenvoer. Ook krachtvoer (eiwitten) zijn belangrijk, zeker in de broedperiode. Zebravinken zijn zogenaamde nestslapers. Dit betekent dat ze in een nest(kast) slapen en niet op een stok. Het is dus van belang een aantal nestjes in de volière op te hangen.

 

Gezonde zebravink
Zebravinken worden niet gauw ziek. Een gezonde zebravink is een levendige vogel die zeer veel geluid zal maken en zich zal bemoeien met haar medebewoners. Een gezonde zebravink zal mooie veren hebben, en de kleur van de snavel en de poten zal zeer diep zijn. De ogen zullen helder zijn en glinsteren.

 

Zieke zebravink
Een veel voorkomende kwaal bij zebravinken is de bloedluis. Dit komt vooral voor als de zebravinken dicht op andere vogelsoorten staan. Bij de dierenwinkel is een spray te koop tegen bloedluis. Toch worden Zebravinken bijna nooit ziek. Mochten ze wel iets onder de leden hebben dan kun je dit herkennen aan het ‘bol’ zitten, niet goed eten en diaree.