Terug

Addison vast stellen?

tonnie

op hoeveel manieren kan je de ziekte van addison vast stellen?

 

kan je als de hond eenmaal medicatie voor addison slikt, de diagnose bevestigen?


2 Antwoorden

Antwoord van Dierenkliniek DierenDokters Rotterdam Noord

Beste Tonnie,

 

De ziekte van Addison is een lastige en vervelende ziekte die dodelijk kan zijn. De diagnose wordt gesteld door een zogenaamde ACTH-stimulatie test. Hierbij wordt bloed afgenomen om de hoeveelheid cortisol in het bloed te bepalen. Hierna wordt ACTH (synacthen) geinjecteerd en na een uur wordt dan opnieuw bloed afgenomen te kijken of de bijnieren hebben gereageerd door cortisol af te geven of niet. Als de waarde van cortisol te laag is na deze injectie is de diagnose gesteld. Van tevoren zal waarschijnlijk ook de hoeveelheid natrium en kalium in het bloed worden of zijn bepaald, omdat Addison zorgt voor te hoog kalium en te laag natrium. Dit is echter niet een diagnostische test, je kunt hier de ziekte niet mee vaststellen.

Er is dus maar 1 betrouwbare test om de ziekte vast te stellen.

Als er eenmaal medicatie wordt gegeven is het niet meer mogelijk om betrouwbaar vast te stellen of er sprake is van Addison of niet, omdat er onder andere een cortisolachtig preparaat gegeven wordt. Wel is het mogelijk om in combinatie met de symptomen en de bloedtest een indicatie te krijgen, maar 100% betrouwbaar is dat dan niet meer. Mocht je niet zeker zijn van de diagnose is het misschien verstandig om een second opinion aan te vragen bij een andere dierenarts of vragen om doorgestuurd te worden naar een endocrinoloog (dhr. Kooistra en mevr. Galac in Utrecht).

 


Antwoord van tonnie

Dank jullie wel.

 

onze hond (geb 31-12-2010) heeft idd de ziekte van addison, alleen de fokker betwist dat. Hij zou algeheel nierfalen hebben. En nu weer de ziekte van Cushing.

 Ze wil absoluut geen aansprakelijkheid aanvaarden. Helaas (voor haar) kan het vrouwtje wel heel goed praten en zal ik echt voor de hond de erkenning halen die hij verdient.

 

We willen (als baasjes) haar aansprakelijk stellen voor het feit dat ze met de dragers van addison gefokt heeft, waardoor wij nu een zieke hond hebben. 4x hebben we gedacht nu haalt hij het echt niet en gaat hij dood.

 

Volgende week gaan we idd naar Kooistra, en het toeval wil dat zij (de fokker) daar een erg hoge pet van op heeft. Maar ja, hij heeft al wel de medicatie voor Addison.

En wij vinden dat (als het even kan) er geen naald meer zijn lijfje zou mogen raken, hij heeft genoeg gehad. De diagnose is gesteld in de Kliniek voor dieren, de spoed en specialisten kliniek in Amsterdam, maar volgend de fokker werken daar domme jongens en meisjes. Vandaar dat het nu goed gaat met omze hond.

 

 De vereniging van labradoodles heeft een gesprek met Kooistra gehad over het fokken met Addison en dat advies heeft ze naast zich neer gelegd.

Vandaar mijn vragen.