Terug

Baarmoeder verwijderen maar eierstokken sparen?

Carolina Visser

Kan bij de hond de baarmoeder verwijderd worden en de eierstokken gespaard worden? Als de eierstokken verwijderd worden treden er hormoon veranderingen op net zoals bij een totale castratie. Ik heb teveel karakter en vacht veranderingen gezien bij de traditionele methode en ook incontinentie. Zo waarom niet de baarmoeder verwijderen en de eierstokken laten zitten? 


2 Antwoorden

Antwoord van Dier Medisch Centrum Hof van Twente

Als de eierstokken blijven zitten, maar de baarmoeder verwijderd gaat worden, is de kans erg groot dat er een baarmoederontsteking van de stomp op gaat treden. 

 

Waarom zou u dat willen doen? De hormonen zorgen namelijk alle problemen: baarmoederonsteking, melkkliertumoren, suikerziekte. Vandaar dat de eierstokken verwijderd worden. 


Antwoord van Carolina Visser

De nieuwste studies tonen aan dat veel aandoeningen veroorzaakt worden door het gebrek aan hormonen.  Bv. botkanker, onzindelijkheid, zelfs een vaker optreden van Heup Dysplasie en nog een aantal andere aandoeningen.

Bij een verwijdering van de baarmoeder ga ik uit van de veronderstelling dat de stomp zorgvuldig verwijderd is zodat er geen pyometra kan ontstaan.

Een interessante link:   http://www.parsemusfoundation.org/ovary-sparing-spay/

Vr. Groeten, Carolina