Terug

Bij hoeveel maanden kan ik de hond het beste laten castreren?

katrien

Ik heb een pup die nu bijna 5 maand is, een kruising whippet/border collie. Ik kreeg reeds veel advies omtrent het nut van al dan niet castreren

Wij zijn niet van plan om hem te laten paren, waarschijnlijk wordt het dan toch castratie.

Enkel over de leeftijd waarop je dit het best kan laten doen ben ik nog aan het twijfelen. Sommigen zeggen dat je best wacht tot hij 7 à 8 maand is, omdat dit dan beter is ivm zijn lichamelijke ontplooiing. Anderen zeggen dat je dit het best doet voor hij 6 maand is, omdat hij dan nooit zijn territorium zal afbakenen met urine. Wat klopt er volgens jullie van beide stellingen?


1 Antwoord

Antwoord van DierenDokters Zeist

Beste Katrien,

 

Castratie van een reu kan in principe vanaf een leeftijd van 6 maanden. Echter, castratie is bij een reu geen noodzaak. Ik zou daarom jouw reu eerst de puberteit laten doorkomen en wanneer hij ongeveer 1 jaar is, kan je zijn gedrag evalueren en beslissen of castratie uberhaupt wel nodig is.

 

Castratie kan namelijk ook bijwerkingen hebben; een hond kan een lager stofwisselingsniveau krijgen na castratie en daardoor dik worden, ook kan de vacht afwijkend worden; krullerig. Ook kan een angstige reu angstiger worden na castratie.

 

Succes met je overwegingen en veel plezier met jullie hond!

 

Met vriendelijke groet,

 

Dierenarts Annette Boer

DierenDokters Zeist