Terug

De maag is vast gezet maar blijft problemen geven,wat kan ik er aan doen?

Diana

In januari is de maag vast gezet van onze Sint Bernard nav maag en darm draaiing, maar ze komt er niet door heen. Blijft vaak misselijk en regelmatig dunne ontlasting, heb al ander voer geprobeerd enz enz, maar blijft nu na 9 maand problemen geven. Wat kan of moet ik doen om haar goed er door te krijgen, ze is niet gesteriliseerd en is een fokteef,met tot nu geen dracht of nest. Wel 2 keer gedekt geweest, maak me zorgen over haar. Onze eigen DA denkt ook mee en heb goed contact, maar vraag het hier voor een second opinion. gr Diana

 


5 Antwoorden

Antwoord van D.A.P. Mouwen

Beste Diana, 

Bij mij komt meteen de vraag op: Zijn de klachten ontstaan na de operatie?

Afgaande op het hele verhaal kunnen er namelijk 3 dingen aan de hand zijn:

 

  • De hond heeft primair een afwijkende motoriek ontwikkeld in zijn maag en/of begin dunne darm als gevolg van de operatie en de fixatie, waardoor de klachten, zoals nu aanwezig, er zijn. 
  • De hond heeft een maagdarmstoornis ontwikkeld, die los staat van de maagfixatie. Denk hierbij aan voedsel allergie, voedsel intolerantie of een chronische darmontsteking (of mengbeelden hiervan). 
  • De hond heeft t.g.v. de maagdraaiing een dusdanige ontstoken en beschadigde maagwand ontwikkeld (langdurig geen zuurstof door de draaiing) dat daardoor de afwijkende motoriek ontstaan is. 

 

De normale procedure in deze (zonder de maagwandvastzetting en ev. degeneratie en ontsteking) zou zijn om eerst voedselallergie uit te sluiten (door een eliminatiedieet) gevolgd door een gastroscopie (en endoscopie) als het eliminatiedieet geen veranderingen laat zien.

Ik zou me echter voor kunnen stellen dat er in dit geval eerst een gastroscopie uitgevoerd wordt, ev. in combinatie met een laparoscopie (om een eventueel afwijkende maagwand te kunnen diagnostiseren of uitsluiten).

Ik hoop dat dit antwoord je helpt met de moeilijke afwegingen.  

Met vriendelijke groet,

Ronald Mouwen

www.mouwen.nl  


Antwoord van Diana

Hallo Ronald, ja dank je wel , het is een moeilijk geval , en heb me al behoorlijk in verdiept om te kijken wat waar enz en vooral wat wel of niet te doen , vanmorgen weer niet eten , veel slijmen/kwijlen en nu ookm weer bloed in een drapperig slijm als ontlasting ga dus zo ons eigen DA bellen ga hier het weekend niet verder mee door , ze is ons zo lief en wil haar niet kwijt , gaan ervoor ,maar bedankt voor je antwoord ,kan er weer wat mee en zal het ons eigen DA ook voorleggen , dank je wel een goed weekend, gr Diana


Antwoord van Diana

Ja de klachten zijn ontstaan na de operatie , we geven 4 keer daags gewelde brokken met vlees van een merk waarmee ze groot geworden is en geen veranderingen heeft gehad ,voor en na het eten minimaal een uur rust , voerbakken op hoogte van maag ( ietsje hoger) ik weet niet goed wat verder te doen om daar vernadering in aan te brengen zou vervlees een optie zijn??


Antwoord van D.A.P. Mouwen

Beste Diana, 

Vers vlees is ene prima alternatief en mogelijkheid, als de oorzaak ligt in een primair maagdarmprobleem (dus niet in relatie of als gevolg van de operatie), want dan is niet de degeneratie en de afwijkende motoriek het probleem, maar een crhonische darmontsteking.

Met vriendelijke groet,

Ronald Mouwen 


Antwoord van Diana

we zijn nu bij ons eigen DA geweest en wsl is de schijndracht ( na de dekking waarvan ze leeg gebleven is) de oorzaak van alle problemen , heeft haar helemaal na gekeken en alles is goed en schoon behalve dat ze nog melk af geeft , nu medicatie mee voor de zekerheid om maag en darmen ondersteunend tot rust te brgengen korte kuur en hopen dat het goed gaat komen , wsl dus een hormonale kwestie. bedankt voor je support en een goed weekend , gr Diana