Terug

Een gecastreerde reu bij een niet gesteriliseerd teefje plaatsen?

Anja

Hallo,

Ik heb een leuk bastaardteefje, ex-straathondje uit Turkije. Ik heb haar niet laten steriliseren omdat zij (en ik) weinig last heeft van haar loopsheid. Nu kan ik een gecastreerd reutje van iemand overnemen... Maar zou ik daar problemen mee kunnen krijgen, qua gedrag? NIet alleen tijdens de loopsheid maar daarvoor en erna? Ik heb geen zin in een karrende hond... En steriliseren is mij te duur en te ingrijpend om deze reden.

Ik hoor het graag


1 Antwoord

Antwoord van Dierenarts Deventer

Inprincipe kunnen een gecastreerd reutje en een intact teefje prima bij elkaar.  Normaal gesproken adviseren we tegenwoordig om juist het teefje te steriliseren en de reu in tact te laten, maar in uw situatie is het een ander verhaal aan gezien de reu al gecastreerd is. Normaal gesproken zou een gecastreerde reu niet van slag moeten raken van een loops teefje.

Reden voor sterilisatie:

  • Uit onderzoek is gebleken dat een sterilisatie voor of net na eerste loopsheid een enorm preventief effect heeft bij de teef op het voorkomen van mamma tumoren (melkklier kanker) die in veel gevallen kwaadaardig kan zijn. Vroeger werd het verwijderen van deze tumoren met grote regelmaat uitgevoerd en niet altijd met succes. Tegenwoordig vanwege de vroege sterilisaties hoeft dat bijna nooit meer.
  • Baarmoeder ontsteking zoals CEH (cysteuze endometrium hyperplasie) of pyometra worden voorkomen.
  • Door sterilisatie van een teefje  daalt de kans op het ontwikkelen van suikerziekte. Tevens voorkomt sterilisatie het ontwikkelen van schijnzwangerschap na de loopsheid.

Ik wens u veel succes met uw keuze,

mvg Dierenarts Deventer