Terug

Eet mijn paard haar eigen zwilwratten eraf?

Evelien Hoffstedde

Mijn merrie (tinker) trof ik gisteren aan met bebloede plekken op de benen. Toen ik beter keek bleken alle zwilwratten tot bloedens toe weg te zijn. Ik zie geen mok/mijt wat knagen eventueel kan verklaren. Vandaag heb ik weer gecontroleerd en bleek de huis rond een zwilwrat aan het voorbeen nog verder kapot te "scheuren" het is nu een vlezig geheel met bloed, geen haar meer op het kapotte (lijkt wel geschaafd) vel. Hoe kan dit en kan ik hier iets aandoen?

 

Info over het paard:

De merrie is nu 6 en ik heb dit probleem nog nooit eerder gezien, ze is bij mij geboren. Ze staat nu sinds plm 3 weken binnen en sinds gisteren onder de winterdeken. Qua voer is er niks veranderd, ze krijgt een goede hand lucerne en pavo vital complete 2x per dag als eten en verder alleen hooi zolang ze binnen staat. Heeft u dit vaker gezien/gehoord?

 

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.


2 Antwoorden

Antwoord van Dierenkliniek Enschede

Hallo Evelien,

ik heb het zelf nog niet eerder gezien of gehoord. Het klinkt alsof de zwilwrat afgescheurd is (misschien door aantikken), en dit wat te kort.

Als de huid van het been om de zwilwrat heen niet kapot is, zou ik alleen de kapotte zwilwrat goed schoonwassen (betadine scrub) , droog deppen en daarna soepel houden met honingzalf. (Dermiel). Honingzalf is zacht en licht ontsmettend (anti bacterien) en wondverzorgend. 

Verder kan ik er zo zonder zelf te zien, niet heel veel van zeggen.

Femke Hoogervorst

DAP Enschede 


Antwoord van Evelien Hoffstedde

Geachte mevrouw Hogevorst,

 

dank u voor uw antwoord.

In eerste instantie dacht ik ook dat het door het aantikken zou komen. Maar alle 4 de benen in 1x is wel frappant en lijkt mij bijna onmogelijk. Ik ga ze in ieder geval behandelen zoals geadviseerd. 

 

Met vriendelijke groet,

Evelien Hoffstedde.