Terug

Hoe belangrijk is het dat een hond kan rennen?

Saskia Brasz

L.S.

Ik laat vaak een hondje (Yorkshireterrier van een buurvrouw) uit. Het beestje is nu net 1 jaar geweest. De dame in kwestie is 88 en is heel goed bij de tijd. Ze laat het hondje soms heel even uit. En dat gaat tergend langzaam.

Ik bied haar aan om met het hondje naar het parkje te gaan zodat ie daar even heerlijk kan gaan rennen. Maar deze dame wil het niet omdat ze bang is dat ie wegloopt (wat Baika absoluut niet zal doen) of dat iemand anders haar meeneemt, want, zo zegt ze, het is een duur hondje etc. etc.

Ja maar... vorig jaar liep ie ook een eind bij ons vandaan en ging steeds naar andere mensen toe.

Maar, zei ik, toen was Baika nog een pup. Inmiddels is ze bij de dierenarts geweest om bloed te laten onderzoeken. Waarschijnlijk heeft hij epileptie. Het diertje is heel speels en erg tierig. Het vrouwtje van dit hondje vindt dat Baika voldoende beweging heeft in de tuin (kleine tuin). Mijn vraag is nu:

hoe nadelig is het voor een hond om niet te mogen rennen?

Ik zit ook erg in over 2 maltezer leeuwtjes in de buurt. Zij zijn de hele dag alleen en mogen NOOIT naar buiten. Ze doen hun behoefte op het balkon. Ik vind dit zo erg!! Misschien kunt u mij raad geven over deze twee kwesties! Alvast hartelijk bedankt! Met vriend. groet Saskia Brasz


1 Antwoord

Antwoord van Dierengezondheidscentrum Römer

Beste Saskia,

 

Als je kijkt naar het natuurlijke leven van een hond, dan hoort rennen, spelen en contact met andere honden daar zeker bij. Dus uit het oogpunt van dierenwelzijn, is jouw bezorgdheid niet ongegrond.

Aan de andere kant weet Baika niet beter en zal ze het daardoor niet echt missen. Honden kunnen zich heel goed (beter dan mensen) schikken in hun lot.

Het nadeel van de weinige beweging die Baika krijgt, is dat ze ook haar spieren niet goed ontwikkelt. Haar hele conditie zal duidelijk minder zijn dan andere honden van haar leeftijd en ras.

Je zou je buurvrouw kunnen voorstellen om Baika regelmatig voor haar uit te laten. Niet om te rennen, maar om steeds een stukje verder en een beetje langer te lopen, zodat baika haar conditie kan verbeteren. Want met honden is het net als met mensen, hoe beter de conditie, des te gezonder.

Let er wel op dat je conditie langzaam op moet bouwen. Je kan niet in één keer een heel eind gaan rennen, als Baika dat niet gewend is.

Wie weet levert rustig praten met je buurvrouw en uitleggen wat je wilt en waarom iets op. Denk er om, het is haar hond en hoe oud ze ook is, ze komt er dankzij Baika lekker nog elke dag uit! Laat haar in haar waarde, maar probeer eventueel haar te laten berijpen dat je alleen voorzichtig de conditie van Baika wilt helpen verbeteren.

Succes!

May Römer, dierenfysiotherapeut