Terug

Hoe houd ik mijn kat onder controle om een teek te verwijderen?

Rick

Mijn kat heeft links boven zijn bek een flinke teek zitten. Omdat de teek een verglijkbare kleur heeft als de kat is dit mij niet eerder opgevallen. Inmiddels heb ik gedurende dag enkele malen alleen maar ook met meerdere mensen tergelijkertijd de teek proberen te verwijderen, maar omdat de kat zo sterk is (Maine Coon) mislukt elke poging jammerlijk. Nu is mijn vraag of er vrij verkrijgbare en het liefst kortwerkende middelen te koop zijn die ervoor zorgen dat de kat genoeg gesedeerd is dat ik de teek kan verwijderen. Of moet ik de teek maar laten zitten omdat ik gelezen heb dat de overdracht van Lyme binnen 24 uur plaatsvind nadat die zich vastgebeten heeft in de kat?

 

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Rick,

 

Dergelijke middelen zijn niet vrij verkrijgbaar op de markt. Wel zijn er stress verlagende middelen, maar die hebben geen sedatief effect.

Je zou kunnen proberen om je kat redelijk strak in een handdoek te wikkelen met de kop eruit. Een tekentang of haakje werkt dan het makkelijkst.

Ook willen dierenarts (-assistentes) vaak wel helpen op de praktijk.

 

In principe zal de teek er ook vanzelf afvallen, dit duurt echter wel langer dan 24 uur. De teek zal dan, indien deze drager is van de ziekte van Lyme, deze kunnen overbrengen. Katten blijken echter behoorlijk ongevoelig voor deze ziekte. De kans dat je kat de ziekte ontwikkelt als hij wordt besmet is dus heel erg klein.

 

Succes!

 

Karin Kastelijn