Terug

Hoe kan ik een lichte vorm van sore hocks bij mijn konijn verhelpen?

J

Hallo,

 

Een enige tijd geleden constateerde ik kleine roze/rode plekjes op de hakjes van mijn konijn. Mijn konijn zit in een bak met houtkorrels en flink wat stro. Deze verschoon ik 1 keer per week. Toen ik dit ondekte heb ik mijn konijn een week op handoeken gezet. Dit vond hij niet fijn dus had ik maar weer stro in het hok gelegd.

Hoe kan ik mijn konijn van zijn sore hocks afhelpen?

 

Alvast bedankt


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek Spijkenisse

Sore hocks vormen een probleem wat we vooral zien bij grote, wat zwaardere, konijnen en kunnen soms moeilijk behandelbaar zijn.

Belangrijk is ervoor te zorgen dat het konijn voldoende beweging krijgt, Daarnaast is een goede, gevarieerde ondergrond van belang, welke goed droog moet zijn.

Ons advies is te zorgen voor een goee uitloop mogelijkheid. Laat het konijntje eens in de kamer of in de tuin. Daarnaast dient het hok een zachte ondergrond te hebben en goed droog te zijn. Soms is vaker schoonnmaken een optie, maar ook het plaasten van een toiletbakje met houtkorrel kan er voor zorgen dat het hok schoner en droog blijft. Stro is in principe goed, maar sommige konijnen doen het beter op een zachtere ondergrond zoals bijvoorbeeld aubiose (hennepstro).

Let ook op het gewicht van uw konijn, overgewicht speelt ook een rol in het ontstaan van sore hocks. Eeen hooidieet kan helpen het konijn wat te laetn afvallen, indien nodig.

Als de Sore Hock een probleem dreigt te worden en er wondjes ontstaan is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen, soms kan een zalf of speciale verbanden aangewezen zijn.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jan-Willem vd Bosch

Dierenkliniek Spijkenisse