Terug

Is er een verband?

herma nieboer

Hallo, ik wil graag weten of er een verband bestaat tussen moeilijk poepen en blind worden. het gaat om een 4 jarige kooiker die ontzettend moeilijk kan poepen en plotseling in 1 week tijd blind is geworden. volgens de dierenoogarts is de blindheid een geboorte afwijking, maar kan er een verband bestaan??


4 Antwoorden

Antwoord van D.A.P. Mouwen

Geachte mevrouw Nieboer,

 

Deze vraag is niet zo te beantwoorden. Ik weet niet welke oogafwijking bij uw hond is gevonden. PRA, glaucoom, ablatio retinae??

 

Bij een aantal aandoeningen is er wel een relatie te beredeneren, maar bij de meeste eigenlijk niet. 

 

Het moeilijke poepen zou te maken kunnen hebben met onvoldoende vezelrijk voer, maar kan ook een gevolg zijn van een vergrootte prostaat (bij reuen). Ook hiervoor geldt dus dat het lastig is om zo een mogelijke oorzaak aan te geven. 

 

Met vriendelijke groet, 

 

Ronald Mouwen


Antwoord van herma nieboer

Hallo, ik heb mijn zuster even gevraagd en zei zegt dat het om Ablatio Retinae gaat.

 

Met vriendelijke groet

H.Nieboer


Antwoord van D.A.P. Mouwen

Geachte mevrouw Nieboer,

 

Het zou kunnen dat de hond last heeft van een hoge bloeddruk, die verergerd wordt tijdens het zich ontlasten. Hierdoor zou het moeilijke poepen de ablatio klachten indirect kunnen verergeren (maar dan moet er wel al sprake zijn van een hogere bloeddruk tijdens rust). 

 

 Ik realiseer me dat ik behoorlijk aan het speculeren ben, maar om er meer over te kunnen zeggen, zou de hond gezien moeten worden. 

 

Met vriendelijke groet, 

 

Ronald Mouwen


Antwoord van herma nieboer

dank u voor het antwoord ik zal het doorgeven aan mijn zus.

met vriendelijke groet h nieboer