Terug

Is het mogelijk een vrouwtjes valkparkiet te steriliseren?

Diana


Wij hebben sinds kort 2 valkparkieten van +/- 4 maanden oud. Toen wij ze kochten waren wij in de veronderstelling dat we 2 mannetjes hadden gekocht. Zij waren met zijn tweeën en werden als paartje verkocht. Nu blijkt dat 1 van de 2 een vrouwtje is. Wij willen niet zomaar het vrouwtje wegdoen, maar we zitten ook niet op jonkies te wachten. Nu is onze vraag: is het mogelijk om het vrouwtje te laten steriliseren? Wat zijn de risico's en de kosten? Met vriendelijke groet, Diana


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek IJburglaan

Beste Diana,

Er zijn verschillende manieren om jonkies te voorkomen.

Voor sommige vogels is het al genoeg om geen nestmateriaal en broedhokje op te hangen. Mochten er toch eieren worden gelegd, dan is het niet verstandig om deze weg te halen, omdat veel vogels dan door blijven gaan met leggen, hetgeen veel bouwstoffen aan het lichaam onttrekt. Wat wel kan is het vervangen van de eieren door nep-eieren of de eieren door middel van schudden of bevriezen onvruchtbaar te maken. De popjes blijven dan meestal wel op de eieren zitten todat de normalebroedperiode voorbij is.

 

Ook kan lichamelijk worden ingegrepen om het leggen van eieren te voorkomen. De standaard sterilisatie zoals bijvoorbeeld bij honden of katten is bij vogels niet mogelijk, omdat de eierstok niet zonder enorm risico op overlijden kan worden verwijderd. Wel kunnen de eileider en schaalklier operatief worden verwijderd, hetgaan bij de meeste vogels resulteert in het stoppen van de rijping van nieuwe eieren. Een enkele keer gebeurt dit echter niet, hetgeen er voor kan zorgen dat er later  een losse ei-dooier in de buik terecht komt, hetgeen dodelijk kan aflopen. De operatie zelf is ook niet geheel zonder risico, al loopt dit bij ons in de kliniek vrijwel altijd goed af.

 

Tenslotte kan er ook door het onderhuids inbrengen van een bepaald hormoon-implantaat (Suprelorin) voor gezorgd worden dat de geslachtshormonen onderdrukt worden en er dus geen eieren worden gelegd. De werkingsduur wisselt erg per vogel en lijkt tussen de 3 maanden en een jaar te liggen bij valkparkieten.

 

Succes! Met vriendelijke groet, Rob van Zon, vogelarts bij Dierenkliniek IJburglaan te Amsterdam.