Terug

Is knoflook goed tegen vlooien - en slecht voor honden?

N. van Veldhuijzen

Geachte heer/mevrouw,

Onze honden blijven maar last houden van vlooien. Hierdoor is eigenlijk de vaccinatie ook al te lang uitgesteld, omdat ik natuurlijk niet met mijn honden in de praktijk kan komen als ze nog vlooien hebben. Ik ben tegen de chemische spullen die pretenderen vlooien op een afstand te houden. Verschillende merken met tussenpauze gebruikt, maar niets helpt afdoende. Het staat me tegen weer gif te gebruiken. Eén van mijn honden heeft uitslag op de buik en onder de poten tegen het lijf aan (oksel). Dit kan door een reactie van een vlooienmiddel komen, maar ook door het gekrab van vlooien. Alhoewel ik ze dagelijks meerdere malen zelf helemaal onderzoek en kom slechts een enkele keer een vlo tegen, die ik dan dood. Maar helemaal vrij zijn ze er dus niet van.

Wat te doen? Op internet lees ik, dat een teentje knoflook per dag zou helpen. Prima plan leek me, wat goed is voor een mens ................, totdat ik bij een negatieve reactie kwam. Hierin staat dat knoflook voor honden gif is. Het bevat nl. sulfoxide en disulfide, die de rode bloedcellen beschadigen. Dat zou dan weer bloedarmoede veroorzaken. En uiteindelijk schade aan vitale organen kan komen. Sowieso wil ik volgende week de vaccinaties met de honden gaan halen en naar de beschadigde huid van één van de honden laten kijken. Wat kan ik als natuurlijk middel of minst schadelijk voor de honden gebruiken om vlooien buitenshuis te houden?

Met vriendelijke groet,

 


1 Antwoord

Antwoord van Huisdierenkliniek Hornstra

Goedendag meneer/ mevrouw Veldhuijzen,

 

95% van het vlooienprobleem zit hem in de omgeving.

Als een hond van buiten vlooien meebrengt, wordt het probleem al gauw groot i.v.m. de miljoenen eitjes die de vrouwtjes vlo in de omgeving laat vallen.

Hierdoor is het van belang wanneer een vlooienprobleem al wat langer aanwezig is, om de omgeving te behandelen. Dit moet met een vlooienspray voor in huis die de larven aanpakt in huis.

U kunt het huis sprayen zonder dat uw honden daarbij aanwezig zijn, en na een half uur het huis luchten.

Aan te raden is om voorafgaand het huis te stofzuigen en daarna een aantal dagen NIET.

 

U kunt er voor kiezen om tegelijkertijd uw honden met een vlooienshampoo te wassen.

Vlooienbestrijdingsmiddelen die op het dier worden gebruikt, werken alleen goed als het elke drie tot vier weken wordt gegeven. Ook dienen alle aanwezige dieren tegelijkertijd te worden behandeld en niet alleen die waar vlooien bij worden gezien.

Als er sprake is van meerdere vlooien ( of als die er zijn geweest) helpt het dus niet om alleen de dieren te behandelen.

Wij hebben geen ervaring met het geregeld geven van knoflook. Een bestrijdingsmiddel moet de voortplanting van de vlo ook tegengaan, want DAAR ligt het probleem. En dus niet alleen de volwassen vlo bestrijden.

Er zijn tegenwoordig vlooiendruppels die alleen over de huid heen verspreiden en niet de bloedbaan ingaan. Zo is het niet belastend voor uw dieren.

 

Fijn dat uw honden naar de dierenarts gaan. Dan kan er snel wat worden gedaan tegen de problemen van de huid. 1 vlooienbeet kan 7 dagen jeuk veroorzaken.

 

Vriendelijke groeten van de dierenarts, Huisdierenkliniek Hornstra