Terug

Is narcose gevaarlijker bij een verhoogd GPT/ALT?

Sylvia

Mijn hondje van 14 jaar en 5 maanden moet voor een gebitssanering onder narcose. Ze heeft echter een verhoogd GPT/ALT van 530.0. Haar AF is 341.0. Een jaar geleden heb ik een echo laten maken van haar hart (ivm mogelijk hartruisje) en buik. Hier is niets uit naar voren gekomen. Haar conditie is prima. Ze speelt er nog flink op los. Ze eet en drinkt goed (niet teveel!).

 

In de tussentijd zijn er een aantal bloedtesten geweest ivm gebruik van prednison (rugproblemen). In juli GPT/ALT 487, AF 347 en in oktober GPT/ALT 487, AF 230. De bloedtesten geven dus een stijging in waarden aan, zeker t.o.z. van de laatste test. Toen ze pup was, was haar GPT/ALT ook bizar hoog 1000> (toen noemden ze het ALAT, maar volgens mij is dat hetzelfde als GPT/ALT, toch?). Er zijn heel wat onderzoeken geweest, maar niets uitgekomen. Helaas heeft de dierenarts de hertest niet genoteerd in de computer. Best slordig, maar niets aan te doen (14 jaar geleden!). Ik weet dus niet hoe dat na die test was en kan het mij ook niet meer herinneren. Voor hetzelfde geld heeft ze altijd een behoorlijk hoge GPT/ALT gehad (kan dat?).

 

De dierenarts heeft niet getest op galzuren. Ik vraag mij nu af of ze dat niet gewoon wel had moeten doen gezien de testen van juli en oktober. Ik kan dat in ieder geval niet terugvinden in de test. Heeft galzuur misschien een andere benaming? De rest van de waarden (witte- en rode bloedlichaampjes, glucose etc.) is allemaal oke. Geen bloedarmoede of iets dergelijks. Ik wil heel graag weten in hoeverre het gevaarlijk is, om een hondje met deze waarden, onder narcose te brengen. Ik ben mij ervan bewust dat er altijd risico's aan narcose verbonden zijn. Ik vraag mij alleen af of de risico's wel heel groot worden met deze waarden.

 

Mijn dierenarts is daar absoluut niet duidelijk in. Ze geeft aan dat het beter is te wachten met haar tandjes tot er iets anders aan de hand is en ze toch onder narcose moet. Ik heb echter het idee dat ze echt last heeft van haar bekkie. Ze ruikt ook ontzetten uit haar bekkie, wat volgens mij aangeeft dat er ontstekingen zitten. Er is verder nog nooit iets aan haar gebit gedaan. Ik wil de operatie laten uitvoeren in Utrecht (UKG). Mijn dierenarts weet daarvan en begrijpt mijn keuze. Het is zo lastig om een keuze te maken. Als ik wacht met de ingreep neemt het risico op meer pijn in haar bekkie alleen maar toe, bovendien wordt ze steeds ouder wat ook weer meer risico's met zich mee neemt. Ik ben zelf van mening dat de kwaliteit van leven belangrijk is. Als ik zelf pijn in m'n mond heb ga ik ook naar de tandarts, dat is alleen veel minder risicovol. Zou ik ook naar de tandarts gaan als ik weet dat het mijn dood betekent? Ik weet gewoon niet wat wijsheid is.....HELP!


1 Antwoord

Antwoord van Dier Medisch Centrum Hof van Twente

Beste Sylvia,

 

Als jouw hondje last heeft van zijn gebit, moet je hem zeker laten helpen! Pijn in de bek wordt naar mijn idee sterk onderschat. Ik ga met kiespijn ook altijd naar de tandarts.

Als je naar het UKG gaat, hoef je je totaal geen zorgen te maken. Dan krijgt ze een narcose, waarbij de lever ontzien wordt, die narcose gebruik ik ook regelmatig. Ik zou met de bloeduitslagen en de uitslag van de hartecho naar het UKG gaan en dan zou het helemaal goed moeten komen! De kans op complicaties van de lever, zal niet zo hoog zijn. Tenzij ze nu nog steeds prednison krijgt, dan heb je wel meer risico's op complicaties. In utrecht kunnen ze je veel verder helpen. Sterkte!