Terug

Jarenlange hoest, snotneus: niets heeft geholpen. Iemand?

Carmen de Witt

Mijn hond Buffie is 11 jaar. Ik heb haar in de zomer 2011 mee genomen uit Curacao naar Nederland. Al een paar jaar geleden begon ze af en toe te hoesten, met kokhalzen en kreeg ze vaker veel slijm uit haar neus. Ze heeft op Curacao onderzoeken gehad, ook bloedonderzoek, waar overigens niets vreemds uitkwam, kreeg antibiotica voorgeschreven. De hoest en snotneuzen -soms groen - bleven. Daarna kreeg ze andere antibiotica kuren: de verschijnselen bleven. In Nederland is ze verder onderzocht: bloedonderzoek, kweek van haar snot en foto's van haar strottenhoofd en longen. Wederom was er niets te ontdekken: haar longen zijn schoon, haar hart is prima. Ze heeft ook hier weer anti-biotica kuren gekregen en een slijm oplossend middel. Ook dat heeft niet geholpen. Op het moment hoest ze wel heel erg, met kokhalzen, de aanvallen duren soms wel 5 minuten en ze eet nauwelijks (sinds 3 dagen). De dierenarts staat voor een raadsel: ze heeft onstekingsremmers + pijnstiller voorgeschreven gekregen. Na 2 dagen zijn de aanvallen niet verminderd.  Heeft iemand dit eerder meegemaakt. Ik vind het zo zielig: Buffie is een rustige, heel lieve hond.


5 Antwoorden

Antwoord van Animo Dierenkliniek

Zou het een allergie kunnen zijn, is het erger in een bepaald seizoen? Of als ze net buiten is geweest oid?

Volgende optie kan zijn om mbv een endoscoop (cameraatje) in de neus te kijken. Dan kunnen ze een biopt nemen van het weefsel in de neus. 

 Mvg

Drs. L. ten Berge

DK Animo


Antwoord van Carmen de Witt

Hartelijk bedankt voor uw reactie.

 

De verschijnselen zijn niet seizoensgebonden: ze doet het zowel binnen als buiten. Thuis en als ik een weekje elders met haar logeer. Het is soms minder, soms meer en ik kan geen enkel verband met seizoen of planten of omgeving ontdekken.

 

Ik heb Buffie (kruising, 11 jaar) al sinds puppie en heb haar vorige jaar juni meegebracht van Curacao naar Nederland. Het genies en gehoest is een aantal jaren geleden begonnen op Curacao. Daar is ze een aantal keren volledig onderzocht: men kon niets afwijkends vinden.

 

Hier in Nederland is ze door 2 verschillende dierenartsen onderzocht: uitgebreid bloedonderzoek, een bioptie van neusweefsel,  een kweek, foto's het heeft allemaal niets opgeleverd. Haar hart is goed en haar longen zijn schoon. Ze reageert niet op de vele antibiotica kuren en de slijmoplossende middelen die ze heeft gekregen, de verschijnselen zijn onvoorspelbaar: ze komen een gaan maar verdwijnen nooit volledig.

 

Ze heeft verder een uitstekende conditie, loopt graag mee met de fiets, ook nu, en maakt meestal een fitte indruk. Alleen vind ik haar nu wat mat.

 

Ze wil geen brokken meer eten: ze krijgt nu gekookte kip of vis met rijst sinds 2 dagen. Dat eet ze helemaal en zeer graag op. Ze ruikt goed: ze weet bijv. meteen dat er iemand aan de deur geweest is terwijl we niet thuis waren. 

 

Ze niest nu iets minder, het slijm uit de neus is helder, maar ze heeft nog steeds hoestaanvallen. Zo erg heb ik het nog niet eerder met haar meegemaakt. 

 

Ik hoop heel erg dat er iemand iets die een dergelijk geval ooit heeft meegemaakt en er een diagnose gesteld kan worden. En vooral dat het opgelost kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 


Antwoord van Animo Dierenkliniek

Beste Carmen,

Aangezien je alle diagnostische stappen al hebt gehad (ik denk dat alleen de CT scan nog over is) zou je nog wat symptomatische medicatie in kunnen zetten (voor zover je dit nog niet geprobeerd hebt).

Hierbij zat ik te denken aan de volgende middelen:

- Bisolvon (jawel gewoon onze versie, ik zou wel de kinderversie nemen aangeizen deze iets zoeter en dus smakelijker is voor de hond: verzacht de keel en onderdrukt het hoesten).

- Codeine tabletten (onderdrukken de hoestprikkel)

- Atopica (remt een allergie)

- Cetirizine (remt een overgevoeligheidsreactie, voor mensen met hooikoorts bv.)

 

Het lijkt me verstandig deze middelen even met je dierenarts te bespreken. Wellicht zit er een optie voor Buffie bij. Welke de beste optie is, is lastig te bepalen op alleen mailcontact... :)

 

Heel veel succes alvast en ik hoor het graag hoe het verder gaat met Buffie.

 Mvg

Laura ten Berge

 


Antwoord van Carmen de Witt

Hi Laura,

 

Ik ben echt heel blij met je reactie, dank je wel! Buffie niest inmiddels niet meer en heeft geen afscheiding meer uit haar neus.  Ze hoest nog wel, zij het minder vaak en hevig. Het is moeilijk te zeggen of dat door de pijnstiller/ontstekingsremmer komt. Ze heeft wel vaker perioden waarin het beter lijkt te gaan, onafhankelijk van de (vele, verschillende) kuren die ze heeft gehad. Ook eet ze weer, met lichte tegenzin, haar brokken. Ze is ook weer wat vrolijker.

 

Het lijkt mijn dierenarts onwaarschijnlijk dat het om een omgevingsallergie gaat: niezen en hoesten gaan dan vrijwel altijd gepaard met rode ogen en rood tussen de tenen. Dat heeft Buffie niet. 

 

Een voedselallergie vindt ze evenmin waarschijnlijk. 

 

Ik zal je suggesties zeker met mijn dierenarts overleggen. Ze mailde ook al dat Atopica wellicht uitkomst biedt. Maar Bisolvon lijkt me zeker iets om mee te beginnen. Dat heeft ze in elk geval nog niet gehad...;)

 

Een CT scan is ook een optie, maar is dat niet vreselijk duur?

 

Vele groeten,

 

Carmen 

 

 


Antwoord van Animo Dierenkliniek

Beste Carmen,

CT scan is niet goedkoop, maar geeft wel een mooi overzicht van de voorhoofdholtes, neusholtes, keel etc. 

Mocht er toch iets raars zitten, zou een CT scan uitkomst kunnen bieden. 

 

Voedselallergie is inderdaad niet waarschijnlijk, meestal geeft dit jeukklachten/huidproblemen/maagdarmklachten. 

 

Veel succes met de verdere behandeling van Buffie. Ik hoop dat ze snel hoestvrij is. 

 

Groeten

Laura