Terug

Jonge poes met bloed in urine, wat kan dit zijn?

Nadine de Jong

Hallo,

 

Wij hebben een jonge poes uit het asiel gehaald 2 maanden geleden. Deze poes kon volgens het asiel niet bij andere katten geplaatst worden, omdat deze haar erf afscheidde met urine.

Na 2 dagen ging het mis thuis. Ze plaste op de bank, meerdere keren. We hadden voor haar een kattenbak zonder deksel, en hier zat ze wel vaak op maar er kwamen maar enkele druppeltjes urine uit. De grote plassen deed ze op de bank, op de mat, op bed, op de vloer. Na 5 dagen zagen we dat de urine rood gekleurd was. We zijn toen direct naar de dierenarts gegaan. Hier kreeg ze een spuit met antibiotica en een kuurtje voor 11 dagen. 2 dagen na dit bezoek hield het plassen op. Ondertussen gaven we haar ook vitamine c tabletten, kreeg ze een 2e kattenbak met deksel, gaven we haar homeopatische kalmeringsdruppels (ze leek erg onrustig), en ze kreeg voer van royal canin ipv whiskas.

2 dagen nadat de kuur was afgelopen was het weer mis, weer plassen op plekken waar het niet hoort en weer met bloed. Nu druppelde ze ook vaak urine. Weer naar de dierenarts. Ze kreeg een andere antibiotica (clavibactin) voor 3 weken. Na 1 dag hield het plassen weer op. De 3 weken met de kuur gingen goed. Gisteren was de kuur 4 dagen afgelopen en is ze weer begonnen met plassen. Wederom met bloed.

Onze kat is inmiddels 5 maanden oud, heeft 2 kuren gehad, groeit en eet (en drinkt) heel goed, heeft geen diarree en ziet er verder prima uit. Vandaag weer bij de dierenarts geweest, ze krijgt nu een kuur voor 40 dagen, zodat ze straks (als de kuur is afgelopen) oud genoeg is om gecastreerd te worden. Dit puur om te kijken of dat gaat werken, omdat de dierenarts niet weet wat het kan zijn. Ik vroeg mij af of u enig idee heeft wat het kan zijn.


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek Ittersum

Geachte mevrouw De Jong,

 

 

Bloed in de urine en persen op kleine beetjes urine, plassen op plaatsen buiten de bak, suggereert inderdaad een blaasontsteking. Helaas blijkt bij jongere katten dit slechts in 15% van de gevallen veroorzaakt te worden door een bacteriële ontsteking. De rest van de oorzaken zijn veelerlei. Blaas gruis, blaas stenen, poliepen, tumoren en.... stress! De Kat is erg jong dus een tumor lijkt zeer onwaarschijnlijk en ook poliepen zijn vrij zeldzaam.  Stenen heb ik zelf op deze jonge leeftijd nog nooit gezien (is daarmee niet uitgesloten) Blijven vornamelijk over: De bacteriële ontsteking, blaasgruis, en stress. Mijn advies zou zijn: laat de urine eens uitgebreid onderzoeken op urine kristallen  (gruis) en eventueel als de kat geen antibiotica meer krijgt:  wat urine uit de blaas laten halen met een naald: deze urine is eventueel te gebruiken om een kweek te maken (spontane urine bevat ALTIJD bacteriën!)  Mocht dit alles negatief zijn, kan voor de zekerheid een echo van de blaas gemaakt worden om stenen ed uit te sluiten, echter er kan ook direct gestart worden met een soort katte-prozac (clomicalm, min 3 mnd en afbouwen) evt icm blaasontspanners (dridase) en voedingsupplementen die de beschermlaag op de blaas-binnenbekleding herstellen (cystiplus) .

Belangrijk is je te realiseren dat chronische blaasproblemen een multi-factorieel probleem zijn en dat verder onderzoek meestal nodig is.

Veel succes! 

A. Roozeboom, dierenkliniek Ittersum, Zwolle