Terug

Kan een kat van kleur veranderen?

Manon

Wij hebben sinds eind 2008 een zwarte kater van ca. 8 jaar oud in huis (uit het asiel gehaald). Sinds het laatste halfjaar lijkt de kleur van zijn vacht te veranderen: eerst was hij echt gitzwart, maar nu ligt er een chocoladebruine glans over zijn vacht en lijkt hij op sommige plekken donkerbruin te worden. Hij zit graag in de zon, maar daar kan het toch niet aan liggen? Ik ben ook niet op ander voer overgestapt (en op het voer zelf staat ook niets over een aangepaste samenstelling). Hij ziet er verder uitstekend uit, met een dikke glanzende vacht. Komt een dergelijke verkleuring vaker voor? Kan het met zijn leeftijd te maken hebben?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Dit komt doordat uw kat zich wast. In het speeksel zitten namelijk bruine pigmenten (afvalproducten van oude rode bloedcellen) die de vacht bruinig kunnen laten verkleuren. Dezelfde pigmenten zitten ook in traanvocht. Bij sommige katten kan dit traanvocht opdrogen tot onschuldige bruine propjes in de ooghoeken.

 

Het kan erop wijzen dat uw kat ten gevolge van jeuk wat meer is gaan wassen. Meestal duidt dit erop dat uw kat vlooien heeft. Het beste kunt u dus proberen of een ontvlooing effect heeft.

 

MVG, dierenarts M. van Kessel