Terug

Kan ik iets doen voor mijn invalide wilde eend?

Brigitte

Hier zit een wild eendje, met een bijzonder smalle nek. Hij kan heel moeilijk eten. Ik maak heel kleine bolletjes van het binnenste van het brood. Die pakt hij moeizaam, rekt zijn nek uit met zijn snavel over de grond, grijpt eerst een paar keer mis, doet dan een stapje dichterbij en na een paar keer is het raak. Vervolgens schudt hij heftig met zijn nek en kop voorover en werpt zijn kop af en toe ook weer achterover, terwijl hij achteruit loopt. ( een poot is ook mank geweest, ooit gevochten? , maar ondanks dat kan hij er weer behoorlijk op rennen).

Als hij zit of loopt dan zit zijn nek in elkaar op zijn lijf,  je ziet geen nek zoals bij een normale eend.

Regelmatig komt hij een paar keer per dag op het platte dak naast mijn balkon vragen om eten. Maar vanmorgen had hij het erg moeilijk na een paar minimale bolletjes gegeten te hebben. Hij drukte zijn kop naar de grond en maakt met zijn hals bewegingen, alsof het vast zit? Hij begon te lopen met zijn nek uitgerekt omhoog. Zelfs ging hij daarna liggen, een tijdje doodstil, maakte me erg zorgen. Hij had het zó moeilijk. En hij is ook zo ontzettend mager.

Ik ben zó dol op dat kleine eendje, het is een ontzettend zacht, lief diertje en dat voor een woerd!

 

Wat kan er toch zijn met zijn nek? Het lijkt wel of er iets geknakt is?? Kan ik iets voor hem doen?

Ik heb ook wel eens brood in de vijver gegooid voor hem als hij alleen is, dan kan hij dat zachte brood wel eten, al krijgt hij niet zoveel binnen. En die bolletjes, brood is kleverig wellicht als het in zijn bek belandt, misschien blijft dat plakken? Kan ik hem beter ander voer geven? Is er eendenvoer? Of anders vogelvoer? Kippenvoer? Ik houd van dat diertje, ik hoop dat er iets is dat ik voor hem kan doen.

Bij voorbaat dankend voor uw antwoord!


3 Antwoorden

Antwoord van D.A.P. Mouwen

Beste Brigitte, 

 Dat is zo heel moeilijk te zeggen. Is het iets traumatisch, zijn het de naweeen van botulisme, ik kan dat onmogelijk via de mail beantwoorden.

Als je het echt wilt weten, zal je eendje toch door een dierenarts nagekeken moeten worden.

 

Ik zou je graag verder helpen, maar dat lukt zo helaas niet.

 

Groetjes,

 

Ronald Mouwen

www.mouwen.nl

 


Antwoord van Brigitte

Beste Ronald,

Ontzettend bedankt voor uw antwoord! Dan heb ik toch al wat kijk op de richting waarin ik zou kunnen zoeken.

Het eendje was gistermorgen om 7.30 uur nog op het dak bij mijn balkon.

Ik vertelde al dat hij verderop ging liggen met zijn kop en nek op de grond, na eerst rare bewegingen te hebben gemaakt met zijn nek en na moeizaam verder te zijn gelopen. Eerlijk gezegd leek het wel of hij stervende was. Het duurde een tijd voor hij weer even opstond en verder strompelde. Vervolgens vloog ( viel) hij later van het dak af richting water sloot. Normaal komt hij meerdere keren per dag langs, zéker 2 keer. Maar ik heb hem sinds gisteren nu niet meer gezien. Ben nog gaan zoeken op de plekken waar hij meestal zit. Ik vond hem niet. Ik heb het gevoel dat hij zich heeft teruggetrokken om te sterven? Dan vind ik hem zeker niet! het voelt heel verdrietig.

Zolang hij niet boven water is kan ik zo wie zo niets doen. Heb zelf geen auto meer, dus als ik hem al vangen kon ( ik kon dicht bij hem komen, hem bijna aaien) dan zou ik hem als hij nu ziek is makkelijker kunnen pakken natuurlijk, maar hoe krijg ik hem mee naar Dwingeloo??  Hoe dan ook, hij is nu nu al anderhalve dag weg, ik vrees dat hij aan het sterven is of al gestorven is.

Mocht hij nog boven water komen, dan zal ik proberen iets te doen, dat verdient hij.

Maar hij was gistermorgen zó slecht, ik vrees echt het ergste.

Nogmaals erg bedankt dat u hebt geantwoord. Toch fijn dat iemand zich interesseert voor het lot van een klein eendje. Weet u dat de dierenambulance hier niet eens komt voor een eend? En dan nog moet je de eend eerst zelf vangen, dus wachten tot hij is uitgeput. Nee, ik waardeer het zeer!

Vriendelijke groet,

Brigitte


Antwoord van D.A.P. Mouwen

Sterkte en succes met je eend. 

 Groetjes,

 

Roanld