Terug

Kan mijn teef drachtig zijn?

marja kramer

Beste Dierenarts,

 

Ik heb 4 honden waarvan 3 teven en 1 reu. Nu zijn mijn jongste 2 teven loops ( ruim 1 jaar). De andere teef is naar mijn inziens niet loops, is ook niet de tijd voor haar. Tot mijn grote verbazing heeft de reu op de niet loopse teef vastgezeten. Dit tot 3 x toe.Moet ik me ongerust maken of er nu een drachtigheid zou kunnen gaan ontstaan? Of komt het dat de geur van de andere loopse teven een uitwerking heeft op het hormoongestel van de oudere teef?

 

Zou U mij een antwoord hierop kunnen geven?

 

Vriendelijke groet, M.Kramer


2 Antwoorden

Antwoord van De Dierenarts

Als de teef echt niet loops is kan zij niet zwanger raken. Het is dan wel vreemd dat zij de dekking accepteert! Overigens is de kans op 'ongelukjes' wel aanwezig met een vruchtbare reu en 3 vruchtbare teven in 1 huis...

 

Sandra Stokvis, dierenarts in Wageningen


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Bij sommige teven is de loopsheid heel duidelijk, bij andere teven is de loopsheid voor ons mensen veel minder opvallend. De neus van de reu weet het het beste. Wanneer deze heeft vastgezeten is de kans op een dracht ongeveer 50%.

 

Als je echt geen nestje wilt, is het gangbare advies een echo te laten maken na 3 weken. Indien nodig kan de dracht dan met injecties onderbroken worden. De injecties mogen ook direct gegeven worden (2x), maar dan heb je een kans dat je ze voor niets geeft. Een echo is goedkoper dan de injecties en heeft geen bijwerkingen.

 

Wanneer je geen nestjes wilt, is het het beste om de teefjes te laten steriliseren. Zij hebben ongeveer 66% kans op complicaties als baarmoederontsteking, diabetes of melkkliertumoren op latere leeftijd. Wanneer je na de 3e loopsheid steriliseert, ga je daarmee melkklier tumoren niet meer kunnen voorkomen. 

 

Zoals mijn collega Sandra Stokvis al aangaf, krijg je zeker en vast nestjes als je 3 intacte teven en 1 reu samen laat.  

 

Esther Soeteman, Dierenziekenhuis Drechtstreek