Terug

Kan ons konijn zomaar naar buiten?

henk bronkhorst

Hallo,

 

Wij hebben sinds anderhalf jaar een hangoor bij ons in huis, ik vind het tijd dat het konijn buiten geplaatst wordt. Kan dit zomaar, en kan hij dan altijd buiten blijven?

Of is het verstandig om een tweede konijn er bij te nemen? En zo ja, liefst een mannetje en vrouwtje? Ik hoop dat u mij kunt helpen.

 

Groeten Henk Bronkhorst


2 Antwoorden

Antwoord van DierenDokters Hilversum

Beste meneer Bronkhorst,

het is altijd leuk om een tweede konijn erbij te nemen, voor u als eigenaar maar zeker ook voor het konijntje. Konijnen zijn namelijk sociale groepsdieren en gedijen beter in een groep. De mooiste combinatie is een mannetje en een vrouwtje, als ze beide geholpen zijn.

Uiteraard kunenn ze buitengeplaatst worden zolang u ze de beschikking geeft over een overdekte beschutte plek. Zorg voor voldoende fris water en hooi, wat ook beschut moet liggen en bijv niet nat mag worden.

Zorg ook dat beide konijntjes geënt zijn. Om evt problemen met vliegen te voorkomen is een maandelijkse behandeling met een pipet aan te raden, raadpleeg daarvoor je dierenarts.


Antwoord van Dierenkliniek De Wetering

Hallo meneer Bronkhorst,

Een konijn kan van een binnenkonijn een buitenkonijn worden. Belangrijk hierbij is om het dier dan in de lente of zomer buiten te zetten, zodat hij in het najaar voldoende gelegenheid heeft om een dikkere vacht aan te maken dan hij normaal binnen zou doen. Het konijn kan daarna altijd buiten blijven, mits het hok voldoende groot is, en/of een ren of uitloop heeft. Het binnenverblijf moet droog zijn, en helemaal uit de wind staan. In de winter kan u extra stro aanbieden voor wat isolatie, ook wat extra voer, het kost meer energie om zich warm te houden.

Het is zeker verstandig om er nog een konijn bij te nemen. Konijnen zijn groepsdieren en gedijen beter met 2 of meer, dan alleen. Belangrijk hierbij is om eerst te testen of ze elkaar wel aardig zullen gaan vinden. Een goede methode is om de dieren op neutraal, voldoende groot terrein bij elkaar te zetten. Terrein dat voor hen allebei nieuw is, bijv een omheind stukje tegels buiten. De situatie is dan voor hen allebei nieuw (geen van beide wil iets verdedigen), als zij elkaar opzoeken is de kans van slagen groot. Kijkt u verder op deze site voor het samenzetten van 2 konijnen: http://konijnenopvangdenhaag.dierenbescherming.nl/opzoeknaareenpartner

Man man is geen handige combinatie, maar vrouw vrouw of vrouw man is allebei goed. Zorg er wel voor dat de man is gecastreerd of het vrouwtje is gesteriliseerd, anders heeft u binnenkort wel erg veel konijnen. Het beste is om het vrouwtje te laten helpen, dit is ook beter voor de gezondheid van het dier. Omdat vrouwtjes erg makkelijk last krijgen van baarmoeder tumoren, zij overlijden vaak zonder dat de eigenaar weet waardoor dit komt.

Een heel goed adres waar u een konijn kunt vinden is het Knaaghof in Rijswijk. Dit is een knaagdieren en konijnen opvang. Zij zijn heel goed in het vinden van een maatje voor een ander konijn.

De dierenwinkel kan natuurlijk ook, maar als het niet klikt met de konijnen heeft u het risico dat u het 2e konijn niet kunt terug brengen.

Hopelijk heeft u wat aan het antwoord en succes bij uw beslissing.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van der Wardt, Dierenkliniek De Wetering, Amsterdam