Terug

Kat met vetbult opereren?

Arie

Onze kat heeft een vetbult onder / in zijn oksel. Onze dierenarts vertelde dat hij normaal gesproken een verbult niet zomaar zou weghalen maar omdat onder zijn oksel zit en kan gaan groeien, onze kat later last met lopen zou kunnen krijgen.

 

Nu is onze kat 15 jaar en heeft 4 maanden geleden een heftige operatie gehad waarbij een tumor, (fibrosarcoma) geheel is verwijderd. Nu hoop ik natuurlijk dat mijn kat nog heel veel jaar leeft.

 

Ik vraag me alleen af of je zo'n operatie het beestje wel aan moet doen. Wij en de kat waren flink van de kaart na de operatie...

 


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek DierenDokters Rotterdam Noord

Beste Arie,

 

Wat vervelend dat de vorige operatie zo'n effect heeft gehad.

Een vetbult is een goedaardig gezwel en is meestal alleen een schoonheidsprobleem. Als het echt op een plek zit waar het een bepaalde functie kan gaan belemmeren, is er zeker wel een indicatie om dit te verwijderen. Als het onder de oksel zit is dit zeker een plek waar het in de weg kan gaan zitten.

Het vervelende met deze plek is dat er een aantal grote zenuwen samenkomen (plexus brachialis) en dit kan de operatie wel bemoeilijken. Hoe groter de bult wordt, hoe lastiger het zal worden om deze dan goed te verwijderen zonder de plexus te raken.

Verder is het wel belangrijk om vast te stellen dat het echt om een vetbult gaat, gezien het feit dat er een fibrosarcoom weggehaald is, het zou namelijk ook nog een uitzaaiing hiervan kunnen zijn. Meestal voelt een vetbult heel anders, deze is zachter en goed beweegbaar. Om hier zeker van te zijn kan er ook nog een uitstijkje worden gemaakt van de bult.

 

Al met al is het zeker het overwegen waard om deze bult weg te halen en dan kan dat beter zo snel mogelijk gebeuren. Het is ook goed om te vragen naar het type narcose, een ouder dier heeft een aangepaste narcose nodig (gasnarcose en zeker niet alleen priknarcose). Dit kan ook de periode na de operatie nog beinvloeden.