Terug

Katten van me vader overgenomen wat nu?

Linda

Beste dierenarts info,

 

Mijn  vader is ziek en kan niet meer voor zijn katten Bob (15 jaar) en Jimmy (14 jaar) zorgen dus heb ik ze in huis genomen. Wij zelf hebben al twee katten en een hond. Jimmy zit al een dag en nacht onder de bank en voor zover ik weet nog niet gedronken of gegeten ga vandaag bij de dierenwinkel feliway halen (werkt dit?) hoe kan ik hem op zijn gemak stellen en hem onder de bank vandaan krijgen ben zo bang als hij dit een paar dagen/nachten doet dat hij uitdroogt.

 

Bob loopt lekker rond en is niet bang voor onze katten en hond heeft zelfs al gegeten, gedronken en op de kattenbak zijn behoefte gedaan, heb ook even met hem door onze achtertuin gelopen wat hij helemaal geweldig vond alleen wil hij nu de hele tijd naar buiten. Hoe lang is het verstandig om hem binnen te houden en is het goed om met een tuigje door de buurt heen te lopen? ik hoop dat jullie mij kunnen helpen wil zo graag dat ze zich hier op hun gemak voelen en dat ze hier kunnen blijven wonen.

 

Met vriendelijke groeten Linda


1 Antwoord

Antwoord van Dierenkliniek De Wetering

Beste Linda,

 

Wat fijn dat je voor de katten kunt zorgen van je vader. Sommige katten wennen snel, andere langzaam. In je vraag staat niet hoelang Jimmy al niets gegeten of gedronken heeft. Een kat moet iedere dag wat drinken en eten, anders kan zijn gezondheid snel achteruit gaan. Je vraag is al van gisteren, dus ik hoop dat hij ondertussen wat gedronken heeft. Dit kan maximal 2 dagen, dan moet je toch wel naar een dierenarts.

Als een kat in een nieuwe omgeving komt kun je hem het beste in een aparte, kleine kamer zetten (ev.t badkamer). Waar niet te veel spullen staan. Maar wel al zijn eigen bekende dingen, een kattenbak, eten en water (niet naast de bak) een bekend mandje, misschien wat dingen van je vader, trui/shirt. en een plekje waar hij een beetje kan schuilen. Zo heeft de kan niet een heel huis met overall beweging en geurtjes en spulletjes, maar 1 overzichtelijke ruimte. Lat hem daar eerst op zijn gemak komen. Ga er af en toe een poosje bij zitten met een boek, zo is hij niet steeds alleen en wordt hij nieuwsgierig wat jij daar doet. Laat hem hier een paar dagen, weken, totdat de kat zit op zijn gemak voelt.

Als Jimmy goed op kan schieten met Bob is het een goed idee om ook hem een paar keer per dag in de aparte kamer te laten (blijf er dan bij). zodat ze elkaar niet 'vergeten'  en zodat Jimmy kan zien dat Bob niet bang is. Feliway kan zeker helpen, maar ook dat werkt beter als het in een kleine ruimte wordt gebruikt. Heb je de verdamper? Hang hem in de aparte kamer op, heb je de spray, spray 1-2 keer per dag op wat voorwerpen in de kamer. 

Zet de deur open naar de volgende ruimte. Laat hem dan aan de volgende ruimte wennen die aangesloten zit aan de kamer waar hij zat, maar houd de overage deuren dicht. Als hij zich daar ook vertrouwd voelt, kun je weer 1 kamer/ruimte toevoegen en zo verder. Zorg ervoor dat hij altijd weer terug kan naar zijn vertrouwde kamer.

 

voor Bob: 

Een kat heeft doorgaans 6 weken nodig om aan een nieuwe omgeving te wennen en echt te vinden dat dat zijn plek is. Sommige kitten hebben er geen moeite mee en vindne na 2 dagen al, okee dit is mijn nieuwe huis, maar andere hebben na een half jaar nog steeds neiging om naar hun oude huis op zoek te gaan. Maar doorgaans is 6 weken genoeg.

Als hij 6 weken binnen is gebleven, en je laat hem eerst rustig in de tuin, zal hij prima weer zijn weg terug vinden. Laat hem naar buiten vlak voor het etenstijd is, zodat zijn motivatie om weer terug te komen groot is. Voer gedurende die 6 weken binnen op vast tijden, als hij daaraan gewend is komt hij zeker op die tijden terug. Laat hem chippen (de andere evt. ook) zodat als het toch mis gaat, iemand hem weer terug kan linken aan jullie.

 

Mocht je nog vragen hebben, reageer op het bericht. Je kunt ook contact opnemen met een gediplomeerde kattengedragstherapeut.

 

Heel veel sterkte,

 

Groeten Roos van der Wardt van Zanten,

dierenartsassistente en gediplomeerd kattengedragstherapeut.