Terug

Konijn samen of alleen?

Marian

Goedenmiddag,

 

Ik heb regelmatig gehoord dat konijnen van nature met soortgenoten leven en daarom ook veel eenzaamheid en stress kunnen ervaren wanneer ze als huisdier alleen worden gehouden. In mijn omgeving zie ik echter regelmatig dat de diertjes alleen worden gehouden.

 

Uiteraard wil ik wel goede voorlichting geven. Daarom vraag ik me allereerst af of het klopt dat het niet goed is om een konijntje alleen te houden. Daarnaast vraag ik me af of het contact met soortgenootjes essentieel is voor het welzijn van het diertje of dat  gezeldschap van mensen en/of andere dieren het gezeldschap van soortgenoten kan vervangen. En, zo ja, hoe lang kan het konijntje dan maximaal alleen zijn? Tot slot vraag ik me af hoe je stress door eenzaamheid bij het diertje kunt herkennen.

 

 Uw reactie stel ik zeer op prijs.

 

Vriendelijke groeten,

 

Marian 

 

 


1 Antwoord

Antwoord van Goeree-Overflakkee Dierenkliniek

Beste Maria

 

Veel vragen waar je niet direct een resoluut allesbevattend antwoord op kunt geven. Konijnen kunnen in princiepe heel goed alleen leven; soms is zefs in groepsverband te sressvol voor konijnen. Als je echter een of meerdere konijnen neemt dan is huisvesting en voeding zeer belangrijk; de tekortkomingen in deze zijn vaan de ergste stress factors dan alleen of samen zijn.

Voor informatie hierover kijk op www.dierenkliniekgo.nl in de bibliotheek//dan wel bij stichting konijnenbelangen.nl

 Veel informtie.

Stress kan zich uiten in overactiviteit dan wel sloomheid, knagen aan alles, minder eten, minder drinken, vacht plukken, agggressie etc

Zorg dat voeding,milieu en hok in orde zijn; vaccineer je konijn goed en dan heb je de grootste hobbels genomen

Met vriendelijke groet

H Pijls, DVM at Dierenkliniek Goeree Overflakkee