Terug

Kunt u deze klachten van mijn Shetlander ruintje (ca. 18 jaar) verklaren?

Sabine de Vries

Beste Dierenartsen,

 

Het betreft ons shetlander ruintje van ca. 18 jaar oud.

 

Sinds maart 2010 staat onze Pukkie aan huis samen met zijn vriendinnetje. Overdag op het weilandje/paddoc en 's avonds op stal.

Niets aan de hand tot oktober 2010. Dit was ook het moment dat mijn kwpn ruin aan huis kwam staan in de stal naast hen. Pukkie begon enorm te zweten op stal. Voordat hij aan huis kwam staan stond hij altijd buiten en werd in de winter altijd een echte teddybeer. Ook nu zat hij al behoorlijk in zijn vacht. Ik ging er in eerste instantie van uit dat hij in de war was en dat zijn vacht gewoon wat te dik was nu hij op stal stond. Hij was echter iedere ochtend en avond zo drijfnat dat ik me toch wat zorgen begon te maken. In het begin konden de twee heren (Pukkie en mijn kwpn ruin) elkaar niet echt waarderen dus wellicht maakte de twee wel de hele nacht ruzie. Stiekem kijken tussendoor. Maar ook dit was niet het geval. Overdag staan ze overigens ook met z'n alle buiten. Niet dat het dikke vrienden zijn geworden, maar ze vallen elkaar ook niet lastig. Uiteraard de dierenarts gebeld, maar deze wist zo 123 ook geen oorzaak. Ik zou het nog even aankijken.

Wat ook opviel was dat als onze dochter met hem ging rijden hij ontzettend sloom was. Hij wilde niet meer draven. Stond soms zelfs stil. Dit terwijl hij het altijd leuk heeft gevonden om een stukje met haar te gaan rijden.

We hebben ander ruwvoer geprobeerd (hij krijgt ongeveer 3 handen per dag, verdeeld over 2 keer), geen kuilgras meer, ander hooi (hier hebben ze de hele dag beschikking over) gehaald maar hij zag er iedere ochtend en avond uit alsof hij net terug was van het zwemmen.

Z'n oren waren doorweekt, z'n ogen moesten constant schoongemaakt worden en ook met z'n hoesten ging het achteruit. Maar goed, dat kan ik me ook voorstellen als je constant nat bent dan wordt je vanzelf verkouden.

Ik had op een gegeven moment ook het gevoel dat hij wat moeite had met plassen dus heb ik de dierenarts weer gebeld. Na overleg urine laten onderzoeken op de ziekte van cushing. Dit was negatief.

Sinds ongeveer anderhalve maand is het zweten over. Van de een op de andere dag. Hij is ook zo door z'n dikke vacht heen gegaan. Wat mij betreft een beetje vroeg, maar goed.

 

Wat me echter steeds vaker opvalt is dat als Pukkie staat te plassen, dat hij daarna naar zijn buik/penis schopt. Hij heeft echt ergens last van. Ook viel het op dat hij in de laatste maanden af en toe wat stijf was. Het hoesten is ondertussen weer wat minder maar z'n troebele oogjes blijven.

 

Vanavond wilde ik hem naar stal brengen en toen wilde hij dus bijna niet meer lopen. Het ging om zijn voorbeentjes. Natuurlijk even goed zijn hoeven uitgekrapt en zijn beentjes gevoeld of er iets warm of pijnlijks was maar er was niets bijzonders. Ik denk dat hij hoefbevangen is. Dit heeft hij 5 jaar geleden ook al een keer gehad maar dat is helemaal goed gekomen. Hij staat met zijn voorbenen naar voren en zet zijn achterbenen onder zijn lichaam. Het is niet heel erg ernstig maar het is zeker niet goed. Hij staat gewoon te eten, drinkt goed (wellicht wel wat veel) hinnikt naar me als altijd maar komt wel extra even aandacht zoeken en tegen me aan staan. 

 

Wat zou dit allemaal nu kunnen zijn?

 

Ik hoop dat iemand wellicht een idee heeft van wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Ik hoor het graag. Bij voorbaat dank.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sabine de Vries

 

 


1 Antwoord

Antwoord van HealthyHorse.EU

Hallo Sabine,

 

De klachten die je beschrijft en de verandering in de stallingsomstandigheden laten bij mij het vermoeden ontstaan dat de hoefbevangenheid van voor 5 jaar niet genezen was en de oorzaak van de hoefbevangenheid niet herkend en daardoor niet verwijderd werd.

 

Indien mijn vermoeden gegrond is, is het opstallen van een wei naar een stal met weinig bewegingsmogelijkheden het zout in de wonde.

 

Mijn advies zou zijn, laat er een expert naar kijken.

 

Groetjes,   Robert