Terug

Langdurig gebruik of af en toe stoppen met metacam?

Snijder

Beste dokter,

Mijn hond heeft enkele jaren met tussenpozen Onsior gebruikt. Het ging een tijdje goed, en na een werd haar knie weer gezwollen en warm en dan gaf ik weer onsior. Eerst hielp dan een halve tablet voor enkele dagen, en dan stopte ik er weer mee. De laatste weken heb ik haar steeds een hele gegeven, maar het hielp helemaal niets meer. Naar de dierenarts geweest, en Metacam meegekregen. Het slaat aan, de onsteking is minder, minder dik en warm. Weg is het niet, maar dat gaat ook niet meer over. In ieder geval hinkt ze niet meer. Ook was het enkele maanden  geleden nog zo, dat ook al zat er een lichte zwelling, ze niet hinkte.

Nu is mijn vraag en twijfel; moet ik haar nu juist constant metacam blijven geven of op een halve dosis doorgaan? (dit is wat mijn dierenarts adviseert, er mee spelen, om de dag een hele dosis of elke dag een halve) of moet ik er helemaal mee stoppen en alleen gaan geven als ik zie dat het weer slechter gaat?

Ik wil niet dat ze ineens resistent raakt zoals blijkbaar bij de Onsior ineens is gebeurd. Vandaar mijn vraag; wat is wijsheid; continue de halve dosis voor de rest van haar leven (ze is nu 14 middelmaat bastaard) of er mee stoppen en bij verslechtering opnieuw beginnen?

Heb ook gelezen op forums dat bij honden die metacam voor 4 jaar namen continue, het ook opeens niet meer werkte, en dit is juist wat ik niet wil. Ook heb ik gelezen dat sommige dierenartsen juist wel aanraden om af en toe te stoppen om vervolgens weer te beginnen. Kunt u mij vertellen wat nu de beste keuze zou zijn?

Alvast erg bedankt voor uw reactie.

Mijn hond heeft artrose aan haar knie. Verder geef ik haar al glucosamine, duivelsklauw, msm, e. D.

Vr. Gr. D Snijder


1 Antwoord

Antwoord van Dierenarts Deventer

Geachte snijder,

 

ik weet niet waarom de medicatie voor geschreven is? Een dikke knie geeft u aan maar is de oorzaak ook bekend? Metacam is een pijnstiller en onstekings remmer, dit middel kan prima langdurig gebruikt worden, ook wij adviseren indien het langdurig gebruikt wordt om te spelen met de dosring. Ik zou het advies volgen van uw arts hij heeft tenslotte de hond gezien en het met reden voor geschreven,

 

mvg dierenarts deventer