Terug

Mijn catharinaparkiet plukt zijn maatje kaal, hoe voorkom ik dat?

m de bruine

Beste dierenartsen,

 

Mijn catharinaparkiet plukt zijn maatje kaal als ze 's avonds lekker naast elkaar zitten. Deze vogels zijn erg op elkaar gesteld, kwetteren ontspannen samen, eten beide goed, geven elkaar de ruimte en maken geen ruzie met elkaar. Ze hebben veel kooiruimte met hun 2-en. (100cm bij 120cm) en veel knaag- en spelmogelijkheden die ze beide ook benutten. Toch blijft het plukken aan de veren van het éne vrouwtje. Vooral sávonds als ze dicht tegen elkaar aan zitten. het zijn overigens 2 vrouwtjes. Haar nek en staart groeien al een paar maand niet goed meer aan. Ik vind het eigenlijk zonde om hun uit elkaar te halen. Het zijn actieve vriendjes. Waarom doen ze dit bij elkaar en kan ik het verhelpen?  hebben jullie tips?

 

Alvast bedankt,

 

M. de Bruine


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Goede voeding geven: dat betekend geen zaadjes! maar pellets bijv van Harrison Birdfood (vitaminen tekorten etc kunnen ook aanleiding geven tot plukken en het niet goed aangroeien van veren) en de vogels sproeien, vooral op warme dagen doen en ook in de winter, want dan wordt de luchtvochtigheid erg laag en droge lucht zorgt voor droge veren en dat veroorzaakt jeuk en extra stimulatie om te gaan plukken.

Inderdaad goed afleiding geven met speeltjes, deze niet continue in het hok hangen, maar laten rouleren en nieuwe speeltjes toevoegen (dus iedere week andere speeltjes ophangen)

Tevens kun je wilgentakken aanbieden: weer afleiding en kunnen ze lekker aan knagen en slopen. 

uit elkaar halen leverd ook weer meer stress op en is niet de beste optie voor de vogels