Terug

Mijn hond heeft een onsteking/gezwel die bijna knapt, wat nu?

r.vogelzang@quicknet.nl

Mijn hondje van 13 en een half jaar heeft een bult/ontsteking/gezwel bij haar tepel die de laatste dagen enorm snel groeit en bijna knapt. Zij kan hierdoor niet goed lopen/springen. Zij zit verder al onder de kleine bultjes, maar deze verandert dus per dag. Ik ben bang dat het knapt en dat ze dan dood gaat. Ook ben ik bang voor de dierenarts, dat die dan het bericht geeft dat het afgelopen is.


1 Antwoord

Antwoord van Anicure Dierenziekenhuis Drechtstreek locatie Stadspolders

Het komt vaker voor dat mensen niet naar de dierenarts durven gaan, omdat deze wel eens zou kunnen bericht geeft dat het afgelopen is. Een dierenarts zal dit echter zelden alleen beslissen. Voor euthenasie wordt normaal alleen gekozen wanneer het dier echt lijdt, de dierenarts er niets meer aan kan doen en de eigenaar er het er ook mee eens is.

 

Ik kan zo niet zeggen, zonder het dier te zien, of er echt niets meer aan te doen is. Zit er een infectie, dan kunnen antibiotica (mogelijk tijdelijk) helpen. Is je hondje nog in goede conditie dan kan er soms voor gekozen worden om een tumor toch weg te nemen, om het dier weer kwaliteit van leven te geven, ook al verwachten we dat het probleem terug zal komen. We noemen dit palliatieve zorg. Als het proces zo snel groeit, zou er zelfs sprake kunnen zijn van een abces of ontsteking. Dit kan goed behandeld worden.

 

Mijn advies: maak een afspraak met de dierenarts. Zolang je niet gaat, wordt je hondje zeker niet geholpen.

En ja, het kan ook zo zijn dat de dierenarts zegt dat hij/zij de hond niet meer kan helpen. Dat wil echter niet zeggen dat je direct zonder hond naar huis gaat. Het is jouw hond, dus jouw mening telt net zo zwaar. Je maakt je nu erg ongerust, maar met een bezoek aan de dierenarts kun je niets verliezen.