Terug

Moet een hond met hartruis altijd behandeld worden?

Nancy

Beste Dierenarts,

 

Bij mijn hondje (maltezertje 6 jaar) is 2 weken geleden hartruis geconstateerd. We waren net terug van vakantie en thuis werd hij ineens heel erg angstig en trillerig. Heb hem op een gegeven moment gewoon even buiten gezet omdat hij stond te beven als een rietje. Ik dacht eerst dat het van de warmte kwam of weer wennen aan de thuis situatie. Het leek erop alsof ie last had van flauwtes. Hij at ook slecht en gaf aan dat ie niet alleen wilde zijn, doordat hij continue achter me aan liep. Heb dat nog een paar dagen aangezien, maar hij bleef zo schrikachtig en paniekerig doen. Ben dus toen naar de da gegaan en die hebben hem nagekeken en kwamen dus met de mededeling dat ie hartruis heeft aan beide kanten van zijn hartje, maar dat de klachten waarvoor ik eigenlijk kwam daar niets mee te maken hadden. Ben er dus per toeval achtergekomen, maar wat ik niet snap is dat ze het bij de jaarlijkse controle al niet gehoord hebben. Toen was er nog niks aan de hand en nu ineens wel. Kan dit op een paar maanden tijd? Nu hebben ze pilletjes meegegeven, maar ik kreeg weinig uitleg. Momenteel gaat het eigenlijk redelijk goed en ik merk niet zo veel aan hem (behalve met wat warmer weer, dan heeft ie het snel warm, maar was altijd al). Ik ben voor de zekerheid nog naar een andere da gegaan omdat ik het toch zeker wilde weten, maar die zei hetzelfde, ook hartruis. Die hadden hem ook nog niet zo lang geleden gezien en toen was er ook nog niks aan de hand. Nu weet ik alleen niet wat ik moet doen. De ene geeft pilletjes en de andere niet. Die geeft niets voordat ie de oorzaak weet d.m.v. een echo. Het laatste lijkt mij om eerlijk te zijn ook het verstandigst omdat ik mijn hond ook niet gelijk vol wil proppen met medicatie voordat ik iets meer weet. Ik weet ook niet als ik die pilletjes wel geef of ik dat moet blijven doen, of toch weer mee kan stoppen (vasotop 2.5 mg tablet). Moet een hond met hartruis eigenlijk altijd behandeld worden? Moet wel zeggen dat ie slecht eet (soms eet ie gewoon een dag niks). En bij inspanning wat pieperig/kortademig. Ben een beetje radeloos momenteel en zou graag Uw mening willen weten wat ik het beste kan doen. Alvast bij voorbaat dank,

 

Met vriendelijke groet,

 

Nancy


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Het is maar de vraag of de flauwte inderdaad te maken had met het hart mogelijk was het een toeval (partiele epilepsie) of anderszins.

 

Een hartruis kan inderdaad zo ontstaan, bij kleine hondjes is het vaak een lekkende klep  Mitralis insufficientie (MKD)   Pas bij hartfalen: toename ademhaling in rust, hoesten, verhoogde hartfrequentie, verminderd uithoudingsvermogen  geef je medicijnen. Je kunt hartfalen vaststellen met een rontgenfoto.

 

Een echo kun je doen, het laat zien waar de ruis vandaan komt. Hartfalen, het moment waarop je medicatie geeft als er sprake is van een MKD stel je vast met een rontgenfoto, niet met een echo. Kortom weet de ademhaling en hartslag in rust van je hondje en houd die goed in de gaten. Het kan nog járen goed gaan.

 

Voorheen dachten wij altijd dat je gelijk moest beginnen met een ace-remmer (vasotopbijvoorbeeld). Tegenwoordig weten specialisten dat dit niet bijdraagt aan het verlengen van het leven. dus pas medicatie op het moment van hartfalen.

 

Mvg Hanny Dijkstra