Terug

Moeten de kiezen van mijn eenjarige kat eruit?

CB

Hallo, 

 

Mijn vraag is of mijn eigen dierenarts gelijk heeft in haar advies dat de kiezen van mijn kat er uit moeten. De kat is nu een jaar en paar maanden, heeft vanaf het moment dat ik hem uit het asiel heb gehaald een probleem met zijn gebit gehad. Sommige tanden bleven zitten toen hij zijn nieuwe gebit kreeg, de hele boel was ontstoken. Dierenarts heeft melkgebit verwijderd, maar ontsteking is niet weggegaan. Soms zakt het een beetje af, en daarna komt t weer terug. Maar is het daadwerkelijk nodig om dan bij een eenjarige kat het hele gebit te verwijderen ?

Het lijkt me nogal cru en extreem.


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Goedemiddag,

 

Het klinkt alsof uw kat last kan hebben van het feline gingivitis-stomatitis-faryngitis complex.

Waarom sommige katten dit ontwikkelen is niet altijd helemaal duidelijk, wel spelen een aantal factoren een rol. De aanwezigheid van tandplaque en tandsteen kunnen de ontstekingen in de hand werken. Ook een verminderde weerstand (bv door FIV (=kattenaids) of FeLV (is katten leukemie)) en erfelijkheid kunnen een rol spelen. Ook het calici-virus (onderdeel vvan het niesziekte complex) kan een rol spelen.

Afhankelijk van de ernst is in principe de eerste behandeling om tandsteen helemaal te verwijderen en daarna te voorkomen. Dit kan het beste door tanden te poetsen. Komen de slijmvliesontstekingen toch steeds terug kan het (ook bij een jonge kat) nodig zijn om alle kiezen te trekken.

Katten kunnen overigens prima zonder hun kiezen eten.

 

Succes!

 

Karin Kastelijn