Terug

Onze axolotl heeft lelijke kieuwen, zijn ze ziek?

Kayleigh Goldsmith

Hallo,

 

Ik heb 2 volwassen axoltls, een mannetje en een vrouwtje. Ik weet niet wat er aan de hand is, maar bij beide dieren zijn de kieuwen helemaal niet mooi meer, alle haartjes lijken weg en ze zien er niet uit.  Er zitten geen andere dieren in de bak. wel hebben ze kort geleden 4 keer vlak achter elkaar eitjes gehad  Ik maak me erg veel zorgen over de beestjes maar weet niet wat ik er mee moet gezien bijna niemand er verstand van heeft. Ik hoop dat iemand hier me kan helpen. Iemand die weet wat het zou kunnen wezen?5 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

vaak als ze stress hebben kan oa door de waterkwaliteit, voeding, temperatuur water, waterstroming etc

zie je dat er afbraak van de kieuwen kan plaatsvinden.

je moet dus heel goed de huisvesting etc controleren of dit nog aan alle eisen voldoen.

 

hoe oud zijn ze eigenlijk en zijn ze al volgroeit? want je mag niet te vroeg met ze kweken, dat kan namelijk ook weer problemen veroorzaken. 


Antwoord van Kayleigh Goldsmith

de 1 is 2 jaar oud en de ander anderhalf, ze zijn beide zo'n 24 cm. het was ook niet de bedoeling om met ze te kweken, nu zitten ze ook gescheiden. Ik heb op een ander forum hulp gevraagd en het lijkt erop dat het een schimmel is, eventueel heb ik wel foto's maar weet niet hoe ik ze in dit bericht moet posten. Ik heb ze nu allebij apart in een zoutbadje. maar wat is beter, op een koele plek of in de koelkast? ze staan nu gewoon op een koele plek...

in ieder geval bedankt!


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

scheiden is goed, hou ze zo 2-3 maanden uit elkaar, zodat ze geen stress meer hebben van elkaar en het paren etc.

 

in een zout badje moet je ze niet te lang zetten (10 minuten), anders krijg je daardoor weer beschadigingen.

1-2 keer per dag in een zoutbadje doen.

de temperatuur van het water moet zo 5-15 graden zijn, dat moet je dus meten met thermometer evt dat ze richting koelkast moeten.

 

foto's kan je sturen naar afspraak@thuisdierendokter.nl

 

Groetjes Marieke Koehorst 


Antwoord van Kayleigh Goldsmith

op een axolotl site (axolotl groep nederland) werd gezegd dat ik ze 2 a 3 dagen in het zoutbad moest laten zitten. Ze hebben er vanacht de hele nacht ingezeten maar heb ze er nu snel naar u bericht weer uitgehaald. dus u raad me aan dat het beter is dit 1 a 2 x per dag te doen? hoeveel dagen moet ik dit dan herhalen?


m.v.g

Kayleigh 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

de huid kan beschadigen etc als je ze te lang in het zoutbad laat zitten.

 je moet enkele dagen 2 keer per dag ze 10 min in een zoutbad zetten, totdat de schimmel weg is, je moet dan witte neerslag op de kieuwen zien zitten (als ze schimmel hebben), dit moet na de zoutbaden weg zijn en dan zijn ze weer goed.

 

succes

 

groetjes Marieke Koehorst