Terug

Oor operatie oude hond?

schouten

Hallo,

Mijn golden retriever heeft een goedaardige tumor in zijn oor. Nu wil ik graag

weten of het zinvol is om hem te laten opereren?

Het is een zware en pijnlijke operatie, want het gehele gehoorgang moet eruit en hij is al 9 jaar.

Andere optie is in laten slapen. Dus u begrijpt dat ik voor een moeilijke keuze sta.

Kunt u mij vertellen wat deze operatie met zich meebrengt en of het  wel verstandig om mijn hond deze zware operatie aan te doen?

Alvast bedankt.


2 Antwoorden

Antwoord van VOS Veterinaire Operatie Service BV

Geachte mevrouw/ meneer,

peen goede vraag en lastig dilemma dat zeker.

vwb de vraag of je een dier moet helpen met een operatie. Mijn antwoord is vrijwel altijd ja. Waarom, omdat het mijn vak is. Ik zie niet anders dan dieren die baat hebben bij ingrijpen. Een tumor die groeit in een oor kan lastig zijn. Pas als de patiënt er ook echt pijn en dien aangaande erg veel last van zou krijgen zou ik ingrijpen.  Een 'zware' operatie zoals u het noemt is het overigens niet. Het is een invasies ingreep, en het is zaak om de aangetaste weefsels netjes weg te nemen. Maar dankzij de pijnstilling en de procedure zelf is niet een reden om het niet doen mijnsinziens. Het is meer 'zwaar' voor uw gemoedsrust en wellicht portemonnee. Ik heb al snel geleerd om niet meer in de portemonnee van een diereneigenaar te kijken. En vwb uw gemoedsrust: als uw hond er uiteindelijk heel oud mee kan worden (dat wil zeggen als de operatie heeft plaats gevonden) bent u, denk ik erg blij dat uw deze stap van ingrijpen heeft gemaakt!

veel succes en mocht u nog vragen hebben, aarzel vooral niet om die te stellen!

mvg

vos

veterinserviceamsterdamserviceamsterdam 

 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte,

 

Ik kan mij enkel volledig aansluiten bij bovenstaand antwoord. Enkel de leeftijd van 9 jaar zonder grote medische problemen is geen enkele belemmering voor narcose. Narcoses worden ook in de diergeneeskunde steeds veiliger. Wij brengen op het dierenziekenhuis dagelijks oudere honden onder narcose. Medisch gezien is euthenasie een laatste redmiddel en is een operatie m.i. de zeker beste weg.

 

Sterkte,

 

Esther Soeteman

Dierenziekenhuis Drechtstreek

www.dapdrechtstreek.nl