Terug

Oudere kat van 15,5 met soortte van staar is dit nog te (ver)helpen?

Richard

bij mijn oudste kat Quincy, bemerkte ik een tijdje geleden dat ze geleidelijk aan, steeds vaker miauwde en toen ik daar meer op ging letten bemerkte ik ook dat het leek alsof ze het soms niet meer zo goed zag (het was dus een vorm van help roepen).

dit bleek zich steeds verder te ontwikkelen en helemaal zeker wist ik het dat ze blind aan het worden was toen ik mijn vinger behoorlijk dicht bij haar oogje kon houden voordat ze dit door had.

nu is dat  nog erger en kijkt ze echt soms dwars door je heen (zo van ik hoor je wel maar ik zie je niet) en ziet ze echt niet veel meer of waarschijnlijk heel erg vaag.

nu had ik al wat opgezocht en kwam tot de conclusie dat ze ouderdoms staar zou kunnen hebben.

daarbij is het ook een echte oude tut, aangezien ook haar vacht pluizig is, ze is ook wat magerder, (terwijl ze wel goed eet) waardoor je haar ruggegraat ook goed voelt, en ze heeft wat kleine kortjes van wondjes op haar rug en staart aanzet, die bij het kammen wel los komen, maar om haar huidje niet verder te beschadigen kam ik haar nu ook wat lichter.

 ze drinkt ook veel meer water dan voorheen, dus echt een oude tut zeg maar.

 

maar ik vraag me toch af of er toch nog iets aan haar staar/oogjes te doen is, het heeft geen witte waas, maar ook niet het hele groenige zoals ik ergens belas wat dan iets van glaucoom zou zijn of cataract. is het met een vette zalf nog wat te verbeteren?

 

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Richard,

Zo over het internet is het natuurlijk wat lastig te beoordelen. Je verteld wel een aantal opvallende dingen:

- blindheid

- meer drinken en plassen

- afvallen ondanks normale eetlust

- vachtproblemen op de rug: vaak een vlooienallergie.

Blindheid bij katten kan te wijten zijn aan een hoge bloeddruk. Dit heeft als onderliggende oorzaak regelmatig nierproblemen, schildklierproblemen, diabetes ea. Katten kunnen hier ook meer van gaan drinken en afvallen. Het is zeker belangrijk dit uit te laten zoeken. Behalve  de blindheid krijgen de katten nog grotere problemen. De dierenarts kan de genoemde oorzaken goed behandelen (schildklier, diabetes) of ondersteunen (nieren). Uiteraard moet er dan ook goed naar de ogen gekeken worden.

Mijn advies: maak een afspraak bij je dierenarts voor een bloedonderzoek. Het kan heel handig zijn om ook urine mee te nemen. Deze kun je opvangen met katkor kattebakgrit.

Succes,

Esther Soeteman

Dierenziekenhuis Drechtstreek