Terug

Overmatig likken kat?

Yvonne

Onze Maine Coon van 7 jaar oud likt overmatig aan haar vacht. De dierenarts constateerde geen allergie maar de kat zou stress hebben!  Veranderingen zoals verhuizing, gezinsuitbreiding, andere kat etc is geen sprake. Hebben een plastic kap gekocht en haar deze ruim een week om gedaan, om zo haar vacht en zichzelf rust te geven. Helaas heefr dit niet geholpen. Weet u misschien een mogelijke oplossing?


3 Antwoorden

Antwoord van Dierengezondheidscentrum Römer

Goedemiddag,

Wat vervelend dat jullie maine coon zoveel likt dat haar mooie vachtje kapot gaat. Als er geen sprake is van een allergie kan je overgaan op producten die stress tegen gaan. Hierbij moet je middelen uitsluiten, en dus eerst met één product beginnen. Je kunt Zylkène proberen, Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij katten. Zylkène is een voedingssupplement. 

 

Hierbij zou je gebruik kunnen maken van: Feliway. Feliway helpt katten op natuurlijke wijze om te gaan met stresssituaties, stopt ongewenst kattengedrag en zorgt voor een harmonieuze omgeving voor u en uw kat. Het gaat hier om een verdamper die je in het stopcontact steekt en de geur afgeeft die de natuurlijke markering nabootst.

Werken deze producten niet, maak u geen zorgen want er zijn nog meerdere producten op de markt tegen stress. Als al deze producten niet het juiste effect hebben, dan moet je toch denken aan een allergie, dan kan je verschillende voeding proberen, denk aan de hypoallergeen voeding van Royal Canin. Ook is er voor stress gevoelige katten een voeding, dit is de Calm variant ook van Royal Canin.

 

Wij hopen dat deze tips zullen helpen, heel veel succes!Vriendelijke groet,

Dierengezondheidscentrum Römer

  


Antwoord van Dierenziekenhuis Haarlem

Zijn er onderzoeken gedaan om allergie uit te sluiten? De meest voorkomende oorzaak van overmatig likken en kaalheid (likalopecie) is namelijk een allergie. Biopten van aangedane plekken (kleine stukjes weefsel voor onderzoek) kunnen eventueel meer uitsluitsel geven.

 

Succes met je Main Coon,

 

Ischa Swartz

[url=http://www.dierenziekenhuizen.nl/dierenarts-haarlem/Dierenarts[/url] bij Caressa Dierenziekenhuizen

 


Antwoord van Dierenkliniek De Wetering

Een praktische benadering in deze kan zijn: een paar (max 5) dagen prednison indien hier geen contra-indicaties voor bestaan in de verdere gezondheid van het dier. Indien het dier klachtenvrij is gedurende het gebruik, maakt het een allergie aannemelijk. Vachtlikken kan ook als enig symptoom zijn bij een voedselallergie, dus als een uitsluitingsdieet niet geprobeerd is, zou dat een eerste optie zijn.

Uiteraard is het medicijn prednison uitsluitend op recept van de dierenarts verkrijgbaar.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd van der Wardt