Terug

Overzetten op ander voer- hoe lang mag mijn kat zonder eten?

Miriam van den Bosch

Beste dierenarts,

Onze kater van 4 jaar heeft blaasgruis en heeft het afgelopen jaar alleen speciale brokjes, droogvoer dus, tegen blaasgruis gegeten, niets anders. Hij dronk wel (net aan) genoeg water erbij. Op zich gaat het wat blaasgruis betreft nu goed met hem. Deze dieetbrokjes zijn echter erg duur en bovendien wil ik de kat graag natvoer gaan geven, zodat hij wat meer vocht binnen krijgt.

Onlangs ben ik met hem op controle geweest bij mijn dierenarts. Daar bleek dat hij ontstoken tandvlees heeft en werden we aangeraden iedere dag zijn tanden te poetsen.

Dit lukt ons echter niet, de kat laat het helaas niet toe.

Ik ben eens gaan zoeken naar informatie over andere voeding en het blijkt dat als de kat natuurlijke voeding zou eten (puur vlees zonder toevoegingen van granen e. D. Zoals bv. Haaks barf) ik twee vliegen in één klap kan aanpakken:

Blaasgruisklachten verdwijnen daarmee, PLUS de tanden (en dus tandvlees problemen) blijven er veel schoner bij.

Ik bied de kat nu sinds vier dagen natvoer aan en probeer verschillende puur vlees merken uit -

Helaas eet hij hier vrijwel niets van. Hij drinkt momenteel ook een stuk minder (omdat hij niet eet? ) en dus maak ik me weer zorgen over blaasgruis, want als hij niet genoeg vocht binnen krijgt,...!  Ik zet nog steeds door, maar....

MIJN VRAAG IS DUS: hoe lang kan de kat zonder eten? En in zijn specifieke geval: omdat hij nu ook minder drinkt, heeft dit ook weer invloed op hoe lang hij zonder eten mag, ivm blaasgruis?

Ik kijk uit naar Uw antwoord,

Alvast hartelijk bedankt,

Miriam van den Bosch


3 Antwoorden

Antwoord van Bata4en - Kliniek voor dieren

Maximaal 2 a 3 weken zonder eten. Maar ik zou het niet zo ver laten komen.

Als er echt gruis is vastgesteld hebt vers vlees voeding niet. Wij hebben een dierenwinkel en twee dierenartsenpraktijken en verkopen allebei de soorten voeding. Ik heb geen belang bij een advies dat ik u uitbreng. Mijn advies is Royal Canin Urinary tract of Hills CD (stress - nieuwe variant). Per dag zijn de voerkosten dan 35 a 45 eurocent. Als u dat op jaarbasis gaat uitrekenen dan kost u dat 120 - 150 euro. DAn heeft u geen dierenartskosten meer voor blaasontsteking (of vele malen lagere kosten) en geen zieke kat meer.

BARF is geen garantie tegen blaasgruis / blaasstenen.

Dus gewoon de vers vlees voeding terugbrengen omdat hij het niet eet (waarschijnlijk wel 100% garantie). Dat heb je in ieder geval wel op Royal Canin en Hills als ze het niet willen eten... Je krijgt dan gewoon je geld terug!!!

Succes, groet, Leo van Merwijk

 


Antwoord van Miriam van den Bosch


Hartelijk bedankt voor je duidelijke antwoord Leo, ik stel het op prijs! Vriendelijke groet, Miriam van den Bosch