Terug

Probleemgedrag bij 1 jaar oude pitbullteef, wat kan ik doen?

Dominique Bunschoten

Geachte heer/ mevr,

 

Ik heb dringend hulp nodig. Mijn lieve kruising pitbull teefje is 10 april 1 jaar oud geworden. Belle (zo heet ze dus) heeft een problematisch begin gehad, omdat ik haar met 6 weken kreeg en al de derde eigenaar was op die leeftijd! Ik heb echt geprobeerd om alles zo goed mogelijk met haar te doen, maar ik ben bang dat ik toch niet alles helemaal goed heb gedaan.

 

Belle vecht sinds 2 weken met andere honden en kan dus niet meer loslopen. Dit is niet het ergste! Ik kan geen mensen in mijn huis laten omdat Belle dan op hol slaat. Ze wordt niet agressief maar doet alles voor aandacht. Ze scheurt mensen en kinderen letterlijk de kleren van het lijf om aandacht te krijgen. Als ik haar probeer weg te halen bijt ze me waar ze me bijten kan, omdat ze niet weggehaald wil worden. Als ik met mensen probeer te eten springt ze gewoon op de eettafel!! Belle is erg aanhankelijk en kan geen seconde zonder me, ze volgt me zelfs op het toilet en als ik slaap gaat ze bovenop me liggen. Als ik haar niet op me wil blijft ze net zo lang janken tot ze haar zin krijgt.

 

Ze luistert op een rustig moment samen met mij wel naar zit, af en poot etc. Maar zo snel als we in een andere drukkere situatie komen, ben ik de overhand totaal kwijt en doet ze wat ze wil. Ik schaam me voor andere mensen en ik nodig niemand meer uit. Ik hoop wel dat hier nog iets aan te doen is. Misschien een gespecialiseerde cursus? Ik heb het financieel niet heel breed maar ik wil haar echt niet weg doen, ze heeft al zoveel ellende gehad en onze band is heel sterk.

 

Ik houd heel veel van haar maar zit vaak echt met mijn handen in mijn haar omdat ik niet weet wat ik met dit gedrag aanmoet. Ik heb 2 kinderen die rennend door het huis brood moeten eten omdat belle ze niet met rust laat. 

Met vr. groet,

Dominique 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Dominique,

 

Bij Pittbull-kruisingen komt het heel vaak voor dat honden van dergelijke rassen moeilijk met andere honden kunnen omgaan.

 

Ze is nu 1 jaar oud dus ze kan nu best wel in een puberfase zijn. Als ze ouder wordt zal haar onstuimig gedrag zeker nog minderen. Het ras staat ook wel bekend om heel enthousiast te zijn.

 

Ik weet alleen niet in hoeverre dit ras geschikt is om commando's aan te leren, maar het zou op zich zeker geen kwaad kunnen om met de hond op cursus te gaan. Probleem is natuurlijk wel dat ze ook lastig met andere honden is. Dus een echte hondenschool lijkt me vanuit dit oogpunt al niet ideaal. Indien het bovendien ook uit financieel oogpunt niet mogelijk is zou u ook kunnen overwegen om zelf dmv. literatuur aan te leren hoe u uw hond kunt opvoeden. Het beste is natuurlijk dat u zich laat begeleiden door iemand die er verstand van heeft. U kunt rondvragen of er misschien een kennis in de buurt is die zelf ooit op cursus is geweest met de hond en dus het een en ander al geleerd heeft.

 

MVG, dierenarts M. van Kessel