Terug

Schildkliermedicijnen of niet?

A. Jansen

Bij mijn kat van ruim 16 is anderhalf maand geleden een verhoogde schildklierwaarde in het bloed geconstateerd. Op verzoek van de dierenarts werd de bloedtest gedaan omdat ze wat in gewicht afgenomen was. Voor de rest is ze gezond als een vis,  zeker  voor haar leeftijd, bleek uit de andere resultaten van de bloedtest.

 

De schildklierwaarde was niet ernstig hoog, 80, maar zoals ik heb begrepen hoort die tussen de 19 en 62 te liggen.

Ze kreeg felimazole voorgeschreven: dagelijks maar 1 tabletje, omdat ze onder de drie kilo weegt.  Ze is gelukkig een makkelijke kat die het pilletje gewoon opeet als ik het door haar eten doe. En als ze pilletje al eens liet staan deed ik het alsnog in haar bekje.

 

Deze week is weer bloed  bij haar geprikt en de uitslag was nu boven de 120!  De dierenarts raadt nu aan om 2 tabletjes per dag te geven. Maar nu ben ik bang dat de pilletjes juist de waarde verhogen in plaats van te verlagen.

 

Kan ik de dosering daadwerkelijk verhogen of zou er iets anders aan de hand kunnen zijn?


1 Antwoord

Antwoord van Animo Dierenkliniek

De dosering kan opgehoogd worden hoor. Het meten van schildklierhormoon in het bloed hoeft niet op elk moment hetzelfde te zijn. Ze worden als het ware in een golfbeweging afgegeven. Het ene moment kan de waarde lager zijn dan het andere moment. Het belangrijkste is dat de waarde (nog) steeds te hoog is: het schommelt in ieder geval tussen de 80 en de 120.

Er zijn zelfs katten die uiteindelijk 3 tabletjes per dag moeten krijgen. 

Als je na een aanpassing van de dosering een normale waarde meet, dan moet deze nog een keer bevestigd worden. Dit ook omdat ook deze waarde kan schommelen (bv tussen de 50 en de 80). Dit kan de ene keer dus binnen de referentiewaardes vallen en een paar weken later er toch weer net buiten. Na 2 of 3 x een normale waarde, kan je er zeker van zijn dat de doseirng Felimazole goed is.

 

Vrij ingewikkeld, maar ik hoop het zo een beetje begrijpelijk te hebben uitgelegd. 

Mvg

Laura ten Berge